Третото издание на биеналето за съвременно занаятчийство Хомо Фабер ще

...
Третото издание на биеналето за съвременно занаятчийство Хомо Фабер ще
Коментари Харесай

Трето биенале за съвременни занаяти ще има във Венеция

Третото издание на биеналето за модерно занаятчийство " Хомо Фабер " ще се състои сред 1 и 30 септември във Венеция. Форумът кани посетителите на странствуване, разказвайки през призмата на занаятите забележителните моменти и ежедневната рутина от раждането до отвъдното. Значимите житейски стадии са показани посредством специфични предмети, направени от умели артизани благодарение на характерни техники. От детството до пътуването, през романтиката до фантазиите, " Хомо Фабер 2024 " показва майсторството зад предметите, съпътстващи най-ценните моменти в живота, научи ДУМА от Мая Иванова.
Филмовият режисьор и продуцент Лука Гуаданино е тазгодишният арт шеф на събитието, който дружно с архитекта Николо Росмарини способства за изключителното преживяване. Изследвайки и развивайки концепцията " Пътешествието на живота ", биеналето потапя посетителите в богат човешки роман, приютен в разнородни местоположения на остров Сан Джорджо Маджоре. Събитието дава опция да бъдат прегледани превъзходните пространства на някогашния манастирски комплекс, в които през днешния ден се обитава световноизвестната Фондация " Джорджо Чини " - дълготраен сътрудник на Фондация " Микеланджело ".
Един от посланиците в мрежата на " Хомо Фабер " е Росина Пенчева - фотограф и креативен продуцент, създател и идеолог на платформата Capturing Creativity. Преобладаваща част от активността й е популяризирането и насърчаването на развиването на българските занаяти. Росина и още над 120 посланици (личности и институции) са част от интернационална мрежа, в границите на която обменят рекомендации в областта на занаятите и изкуството и спомагат за картографиране на континентите, споделяйки обща визия и цели. Израз на плодотворното партньорство е онлайн пътеводителят " Хомо Фабер ", който показва модерно занаятчийство и към този момент включва над 40 български артизани, галерии и музеи.
Росина Пенчева има очебийно отношение към културното завещание и неговото образно показване. Освен фотограф, тя е и продуцент на креативен планове, осъществени взаимно с актьори и културни институции в разнообразни области - архитектура, етнография, дизайн, музика, спектакъл и други
В предходното издание на ревюто във Венеция, измежду 43-те показани страни беше и България. Участваха създателите Димитър Станков - с произведения от метал, и Калин и Иво Даскалови (Стопан) - с книговезка сбирка.
Тази година уредниците още веднъж дават обещание изключителна сценография, ръчно направени творения и проява на върхови майсторски умения онлайн, които трансформират " Хомо Фабер 2024 " в същинско странствуване на сетивата. Неразделна част от биеналето е програмата " Млади посланици ", която дава опция на студенти да споделят с посетителите своя възторг към занаятчийството, като прекарат шест седмици във Венеция сред 18 август и 1 октомври. В предходното издание на биеналето един от стоте определени млади посланици е Петя Танева - студентка от Националната художествена академия, компетентност " Метал ". Кандидатите тази година е належащо да са сегашни или бъдещи студенти по приложни изкуства или дизайн на възраст сред 18 и 35 години. Изисква се свободно притежаване на британски език и базово равнище на италиански, а всеки спомагателен език е преимущество. Срокът за кандидатстване е до 8 март, а цялостна информация за програмата е оповестена на nextgen.homofaber.com/young-ambassadors
Онези, които към този момент са приключили образованието си в региона на приложните изкуства, могат да се възползват от самодейността " Стипендията на " Хомо Фабер ". Тя съставлява 7-месечна стратегия за професионална интеграция, в която млади експерти в областта на занаятите се учат персонално от майстори-занаятчии. Участниците имат опция да развият бизнес и маркетингови познания, както и да усвоят на практика умения посредством предаването им от едно потомство на последващо. Второто издание на самодейността се организира от септември 2024 година до март 2025 година в партньорство с локалните членове на мрежата на Фондация " Микеланджело ". Българските млади артизани, искащи да се включат в програмата, е належащо сами да се свържат с определен от тях занаятчия от една от следните страни: Кипър, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и Англия. Крайният период за подаване на кандидатури е 15 март 2024 година, а цялостните условия за кандидатстване са на nextgen.homofaber.com/fellowship
Куратор на биеналето " Хомо Фабер " е фондацията за творчество и занаятчийство " Микеланджело " - институция с нестопанска цел, основана в Швейцария, която подкрепя актуалните занаятчии по целия свят за поощряване на по-хуманно, приобщаващо и стабилно бъдеще.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР