Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден

...
Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден
Коментари Харесай

В община „Родопи” отново спазиха традициите на Йордановден, Павел Михайлов поздрави имениците

Третият по значителност и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше маркиран в община „ Родопи”. Празничният ден стартира с тържествена Света литургия във всички обитаеми места от община „ Родопи”.

Кметът Павел Михайлов участва на ритуала за избавяне на богоявленския кръст в река Първенецка над село Първенец. На празника бяха ръководителят на общински съвет „ Родопи” Георги Цанков и кметът на селото Ренета Плевнелиева.

След тържествена литургия в църквата „ Света Фотиния “ се състоя ритуалното мятане на кръста.

Любомир Масалников беше първият, който хвана кръста в село Първенец. Той „ пребори” десетината мъже, които влязоха в студените води на реката, с цел да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. Борбата в реката беше къса и хвърленият от отец Ерм дървен кръст беше бързо избавен.

Най-ловък се оказа 20-годишният Любо, който за следващ път взе участие в обичайна конкуренция. За първи път обаче хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „ Родопи”.

Кметът Павел Михайлов поздрави Любомир Масалников и благодари на всички участници в ритуала. Смелите мъже получиха подарък - тениска с български национални претекстове и шевици.

Кметът на община „ Родопи” пожела здраве, сполучлива година, положителни каузи.

„ Честит празник! Пожелавам ви здрава и сполучлива година! Нека този свят ден да ни даде здраве и мощ. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици поисквам да са здрави, късметлии и да носят с горделивост и чест името си!”

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР