Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията

...
Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Третата вълна на коронавируса си отива постепенно

Третата вълна на ковид си отива последователно и в случай че имунизацията продължи с бързи темпове, до есента ще сложим под надзор. Това сподели шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “.
„ Ако сега продължава имунизацията с ритъм, който ни е обещан от компаниите, които създават и сме сключили контракт с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „ Модерна “ и на „ Пфайзер/Бионтех “, в случай че хората сътрудничат и лекарите се провеждат, мисля, че до есента ще го сложим под надзор. В смисъл да няма епидемиологично разпространяване, да не приказваме за дифузно разпространяване, а да приказваме за обособени клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат елементарно да се управляват и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемиологичен, а ендемичен темперамент ", уточни още проф. Кантарджиев.
„ За 14 месеца за този вирус знаем доста повече, в сравнение с за който и да е различен вирус до в този момент, тъй като цялата международната общност се е заела с изследването му и би трябвало да откри общодостъпно лекарство за COVID-19 “, добави той. Професорът уточни, че към този момент нови генетични варианти няма.
 Проф. Кантарджиев смята, че нощните заведения не трябва да отварят Проф. Кантарджиев смята, че нощните заведения не трябва да отварят
Има ограничения, които не би трябвало да се разхлабват на този стадий - такова мнение изрази шефът на Националния център по заразни и паразитни...
„ Българският вариант, който предходната седмица доказахме, е една нова разновидност – подмяна на аминокиселини на 25-о място, което, популярност Богу, не трансформира доста архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които сега изследваме от региона – не сме потвърдили други сходни циркулации в други пациенти и доста евентуално тази разновидност няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия “, изясни проф. Кантарджиев.
Проф. Кантарджиев разяснява и работата на НОЩ като уточни, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички шефове на РЗИ-та какво е разпространяването във всяка област, графично. 
„ Аз моята работа си я правя, със или без щаб. Аз и всичките ми сътрудници лекари от Щаба не сме взели никакво в допълнение заплащане, като работим за щаба. От 14 месеца си взимам единствено заплатата на шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Казвам го, тъй като и такива спекулации започнаха “, добави проф. Тодор Кантарджиев.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР