Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията

...
Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Третата вълна на COVID-19 си отива

Третата вълна на ковид си отива последователно и в случай че имунизацията продължи с бързи темпове, до есента ще сложим ковид под надзор, сподели шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф.Тодор Кантарджиев пред Фокус.
„ Ако сега продължава имунизацията с ритъм, който ни е обещан от компаниите, които създават и сме сключили контракт с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „ Модерна “ и на „ Пфайзер/Бионтех “, в случай че хората сътрудничат и лекарите се провеждат, мисля, че до есента ще го сложим под надзор. В смисъл да няма епидемиологично разпространяване, да не приказваме за дифузно разпространяване, а да приказваме за обособени клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат елементарно да се управляват и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемиологичен, а ендемичен темперамент “.
„ За 14 месеца за този вирус знаем доста повече, в сравнение с за който и да е различен вирус до в този момент, тъй като цялата международната общност се е заела с изследването му и би трябвало да откри общодостъпно лекарство за COVID-19 “, добави той. Професорът уточни, че към този момент нови генетични варианти няма.
„ Българският вариант, който предходната седмица доказахме, е една нова разновидност – подмяна на аминокиселини на 25-о място, което, популярност Богу, не трансформира доста архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които сега изследваме от региона – не сме потвърдили други сходни циркулации в други пациенти и доста евентуално тази разновидност няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия “, изясни проф. Кантарджиев.
Проф. Кантарджиев разяснява и работата на НОЩ като уточни, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички шефове на РЗИ-та какво е разпространяването във всяка област, графично.
„ Аз моята работа си я правя, със или без щаб. Аз и всичките ми сътрудници лекари от Щаба не сме взели никакво в допълнение заплащане като работим за щаба. От 14 месеца си взимам единствено заплатата на шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Казвам го, тъй като и такива спекулации започнаха “, добави проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР