Третата сесия от конференцията, модерирана от експерта по климатични политики

...
Третата сесия от конференцията, модерирана от експерта по климатични политики
Коментари Харесай

Имаме 6 месеца да мобилизираме ЕС, G7 и G20 за подкрепа на идеята ни да приемем COP29

Третата сесия от конференцията, модерирана от специалиста по климатични политики Георги Стефанов , бе на тематика " COP29 във фокуса на източноевропейския дневен ред ". В нея участваха още Чарлина Вичева , шеф на Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към Европейска комисия, Джордж Кремлис , почетен шеф на Генерална дирекция „ Околна среда “ към Европейска комисия, изпълнителният шеф на Тракия икономическа зона Пламен Панчев , Миля Димитрова , старши съветник „ Устойчивост “ на „ Делойт България “, Светлана Боянова , ръководител на Институт за агростратегии и нововъведения, някогашният вицепремиер и министър на околната среда  Борислав Сандов , а интернационалният специалист в региона на околната среда и изменението на климата Светлана Жекова и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов се включиха с видеообръщения. 

Всички фотоси ВИЖТЕ ТУК > > >

България искаше и продължава да желае да провежда COP 29 у нас следващата година, съобщи министър Попов и изясни, че сме блокирани от Русия заради една особена процедура вътре в Обединените народи. Източноевропейската група, която включва и България, и Русия, би трябвало да вземе решение с единогласие. За страдание обаче, това единогласие няма да може да се реализира. Русия е декларирала, че ще блокира страната ни, добави той.

COP или Конференцията за изменение на климата на Организация на обединените нации е най-големият конгрес за климата в света и притегля повече от 20 000 участници и държавни управления и бизнес от целия свят. Това ще бъде извънредно самопризнание за страната ни и позиционирането ни на международната карта, тъй като целият свят ще приказва за това събитие, което дефинира климатичната политика в интернационален проект.

Това, което ние желаеме да създадем, е без значение къде се провежда, COP 29 да бъде със мощен фокус върху Централна и Източна Европа, добави Юлиян Попов. Според него това е доста значимо, тъй като страните от Централна и Източна Европа някак си възприемат климатичните политики като нещо, което идва извън.

Снимка: Иван Коловос

Министърът на околната среда посочи, че COP29 беше една упоритост на България и в някакъв смисъл продължава да бъде.

" В същото време, източноевропейските страни имат доста забавно място сега в климатичните договаряния, а още по-интересно и съществено ще е мястото им в бъдеще ", означи Попов и добави, че това е обвързвано както с националните и европейските климатични политики, по този начин и с всички технологии и решения, които произтичат от тези политики.

Вече може да кажем много уверено, че климатично обвързаните технологии са поле на яростна конкуренция, уточни министърът на околната среда и посочи, че Китай в доста връзки води в това състезание.

По думите му България е една от страните в Европейския съюз, която може би е водещата страна, в слънчевия инженеринг - създаване на огромни индустриални слънчеви паркове отвън България. България има доста забавен и сполучлив бранш в областта на електрическите колела.

Модераторът на полемиката Георги Стефанов  уточни, че финалното решение ще се вземе на COP28 в края на тази година в Дубай.

" Страната ни има 6 месеца да активизира всички страни в Европейския съюз и освен, само че също и G7 и G20, с цел да одобряват концепцията и да осъществяваме тази мощна упоритост. Русия би трябвало да бъде уверена, че това ще бъде от изгода за нея и освен това, да получи нещо в подмяна ", съобщи специалистът.

Снимка: Иван Коловос

Стефанов напомни за какво Русия е приела протокола от Киото 2005 г. - условието е било приемането й в Световната комерсиална организация. " Явно се намираме в сходен миг ", акцентира той.

Международният експерт в региона на околната среда и изменението на климата Светлана Жекова  също е уверена, че това решение се превръща в съществено външнополитическо предизвикателство за България и ролята на страната и на целия екип ще е доста виновна.

" За да се заявим, че можем да бъдем водещи в прехода към възобновима сила би трябвало да се заявим задоволително ясно и да демонстрираме опита и експертизата си на такива огромни конгреси ", добави тя.

Снимка: Иван Коловос

На форума стана ясно още, че България е може би водещата страна в Европейски Съюз в слънчевия инженеринг - създаване на огромни индустриални слънчеви паркове отвън рамките ни. Държавата ни има и доста забавен и сполучлив бранш в областта на електрическите колела.

Според някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, България може би към момента има късмет да семейства СОР 29, но заедно с Румъния.

" В момента страната ни не е готова, като се има поради скъпото време, което загуби в липса на договаряния и одобряване на своята позиция. Всяка страна хазаин на COP се включва интензивно в присъединяване на предходната и на идната конференция, с цел да одобри и съобщи щафетата. Надявам се Русия да се съгласи на ротационно председателство, ще може да създадем потенциал, ще имаме време да влезем по-активно в тематиката ", добави Сандов.

Той акцентира значимостта на това събитие, като означи, че страната хазаин има водеща роля в процеса на образуването на климатичните политики. " Става дума за привличане на вложения и известност на напредъка на всеки един стопански бранш ", изясни някогашният министър.

Снимка: Иван Коловос

Той обърна внимание на излъчванията в България и уточни, че над 60 % са в резултат на изгаряне на въглища. Според него няма по какъв начин страната ни да реализира задачите си за намаляването им с 55% до 2030 година или нулева индиферентност до 2050 година.

" До 2026 година България по този начин или другояче ще затвори ТЕЦ-вете, тъй като дотациите за въглищните централи би трябвало да спрат и тъй като на свободния пазар към този момент има нулеви цени поради взрива на възобновима сила, а цената на силата от Топлоелектрическа централа е висока. Държавата подписва контракти и изкупува силата им, поради което към момента субсидира това произвеждане. Пазарът понася това поради регулацията и изкуственото поддържане на ниски цени на силата, което ще завърши с либерализацията на пазара от 2026 година ", разяснява още Борислав Сандов.

Според него другата опция е да се насочим към постройките, превоза и земеделието.

От своя страна Джордж Кремлис , почетен шеф на Генерална дирекция " Околна среда " към Европейска комисия и някогашен основен консултант на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата стопанска система уточни, че Гърция евентуално ще поддържа България да бъде хазаин на COP 29.

Снимка: Иван Коловос

Изпълнителният шеф на Тракия икономическа зона Пламен Панчев пък бе безапелационен, че изгодата за бизнеса би била голяма, в случай че България семейства климатичната конференция СОР 29. По думите му сега страната ни не е задоволително разпознаваема даже и за европейски вложители.

Той даде образец с холандски инвеститор, който за първи път е посетил България и бил впечатлен от това, което се случва у нас и от капацитета, който имаме. " Едно такова домакинство ще ни изведе напред ", добави Панчев.

" Като споделяме, че Тракия икономическа зона ще е въглеродно неутрална през 2040 година, това се основава най-вече на капиталови планове на компании. Една част от тези планове са сега в реализация. Няма вложител в последната година, които да е изявил предпочитание да влезе в зоната и да не сложи като надали не наложително изискване да употребява възобновима сила. Само в последната седмица сме разговаряли с двама доста огромни вложители и при тях това е наложително условия - ние да сме обезпечили възобновима сила ", изясни изпълнителният шеф на Тракия икономическа зона.

Снимка: Иван Коловос

Миля Димитрова, старши съветник " Климат и резистентност ", " Делойт България ", акцентира, че от полемиката към този момент е станало ясно какъв брой са многоаспектни климатичните политики. Те засягат съвсем всяка сфера на нашия живот и в тази връзка касаят доста заинтригувани страни, в това число и доста равнища - освен интернационалното, националното и европейското, само че и локално, самостоятелно, сподели тя. По думите ѝ бизнесът се трансформира към този момент, и то не от през вчерашния ден.

" Домакинството на COP 29 ще бъде извънреден подтик и за стопанската система на локалните управляващи ", счита специалистът.

Снимка: Иван Коловос

Светлана Боянова, ръководител на Института за агростратегии и нововъведения и началник на Европейския дигитален иновационен хъб AgroHub.BG, изпълнителен шеф на Българска земеделска камара, се концентрира върху земеделците, защото точно те създават нашата храна. Според нея огромният въпрос е какъв брой тъкмо са свързани климатичните промени и земеделието.

" Агросекторът към този момент е в центъра нa диалозите за климата, защото би трябвало да произвеждаме 50% повече храна при по-малко запаси. Според последния отчет на Световния панел по изменение на климата световното търсене на храна в международен мащаб ще се усили с 50% до 2050 година, само че това ще усили предизвикването секторът да обезпечава задоволително качествена храна. На фона на това, че 22% от излъчванията идват от селското стопанство, горското стопанство и потреблението на земята, финансирането на бранша е незадоволително ", разяснява тя.

Снимка: Иван Коловос

Боянова цитира данни на ФАО, съгласно които климатичните промени имат отрицателно влияние върху произвеждане на култури в Източна Европа, понижават добивите, развъждането на животни.

Чарлина Вичева, шеф на Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " към Европейската комисия, приказва за задачата България да ръководи COP 29 и акцентира, че страната ни е единствената морска страна от кандидатките. Вичева разяснява, че оста сред климата и океана е била подценяване първоначално, само че това към този момент не е по този начин. Тя изясни, че океанът е главният регулатор на климата - той заема над 70 % от повърхността на нашата планета и е най-големият контейнер, вместилище на въглерод в световен мащаб. Океанът в действителност поема 25 % от излъчванията, които нашето човечество генерира. Отделно от това той поема 90 % от непотребната топлота, добави специалистът.

Снимка: Иван Коловос

България има още доста сериозен път да извърви, само че е значимо да успее да активизира всички институции в страната и външната политика в тази посока да бъде хазаин на COP 29 през 2024 година. Но това е предизвикателство, което би трябвало да приемем извънредно отговорно и към този момент да се приготвяме без значение дали ще бъдем хазаин или не. Тази поръчка е стъпка в вярната посока и един ден тя ще се осъществя, безапелационни бяха всички участници в полемиката.

Снимка: Иван Коловос

Събитието е проведено от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с план ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Енергео, Българска банка за развиване, Електроенергиен систематичен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт " Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК), Kaufland.

се реализира с медийната поддръжка на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР