Трета задгранична визита на руския президент след заповедта на МНС

...
Трета задгранична визита на руския президент след заповедта на МНС
Коментари Харесай

Путин преговаря за зърно и торове в Казахстан

Трета задгранична аудиенция на съветския президент след заповедта на МНС за арест
Астана желае да е логистичен хъб за съветски артикули

За развиване на транспортните направления в Азия за зърно и торове прикани президентът Владимир Путин по време на визитата си през днешния ден в Казахстан, съобщи Ройтерс.

Путин и казахстанският му сътрудник Касъм-Жомарт Токаев председателстваха конференция за земеделско съдействие. На нея Путин заяви, че Русия ще разполага с към 60 млн. тона зърно за износ от тазгодишната богата годишна продукция. „ Убедени сме, че ще си върнем първото място в света по експорт на тази значима стока - зърното “, уточни съветският водач. И прикани за в допълнение развиване на маршрутите за доставки на огромните азиатски пазари като този в Китай и в Индия.

Западните наказания против съветски банки и компании затрудняват съветските експортьори да доставят зърно и да реализират заплащания и по тази причина Москва търси различни способи. Казахстан от своя страна се стреми да стане логистичен хъб за съветски артикули, предопределени за Китай и Иран. Централнозиатската страна оперира жп мръзка сред Русия и Китай и има жп линия към Иран.

Казахстан към този момент се възползва от изобилието от съветски газ, какъвто Европа значително спря да внася - стартира да купува съветско синьо гориво за вътрешното си ползване, като в същото време се приготвя да усили газовия си експорт за Китай. 

Днешната аудиенция на Путин бе третото му задгранично посещаване, откакто през март Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста му по съмнения във военни закононарушения - обвинявания, които Кремъл изрично отхвърля.

Преди това той посети Китай и Киргизия. Тези две страни, както и Казахстан, не са страни по МНС и не са задължени да се подчинят на заповедта за арест на Путин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР