Трета седмица светът се опитва да разбере Русия, или по-скоро

...
Трета седмица светът се опитва да разбере Русия, или по-скоро
Коментари Харесай

Путин е емоционален, в развитието си Русия се връща години назад

Трета седмица светът се пробва да разбере Русия, или по-скоро нейния президент Владимир Путин, към този момент демонизиран от Запада. Но неговото демонизиране не е политика. То е оправдание за неналичието на политика по отношение на Русия.  " Путин е прочувствен, а не разумен водач, търси реванш и това го води към неверни решения ", счита Катя Глогер, някогашен сътрудник на списание " Щерн " в Москва, един от дребното западни публицисти, които са били покрай Путин - Глогер го е придружавала няколко месеца, с цел да напише книгата си " Светът на Путин ".  " Русия се трансформира фундаментално пред очите ни ", споделя доктор Щефан Майстер от Германското сдружение за външна политика, дълготраен анализатор на постсъветското пространство. По думите му, Русия се трансформира в Беларус 2.0, за промяна на режима и дума не може да става. 

Преди да се опитаме да разберем Русия и да погледнем във времето след войната, с доктор Майстер диалогът в предаването " Събота 150 " стартира от проваления опит за реализиране на помирение при срещата на външните министри Дмитро Кулеба и Сергей Лавров в Анталия.

" Добре е, че се срещнаха и че беседват, само че по този начин или другояче не чаках някакъв пробив. Скептичен съм, че на този стадий позициите на двете страни могат въобще да се приближат, откакто Русия смени тактиката и обстрелва цивилни . Това просто демонстрира, че Москва не е подготвена на отстъпки. А Украйна няма потребен ход обратно ".

Руският външен министър Сергей Лавров е доста умел посланик, както и външнополитическият консултант на президента Юрий Ушаков. Имат ли такива хора в обкръжението на Путин въобще някакво въздействие върху президента?

" Те са принадлежности в ръцете на Путин с цел да организира пропагандата си. В тази игра двамата не са дейни играчи. Двамата несъмнено са опитни и доста положителни дипломати, само че това сега няма никакво значение ", казва анализаторът доктор Майстер. 

Журналистът Катя Глогер прави съпоставяне със руското време: " Колкото и болнави да бяха последните руски водачи, те въпреки всичко имаха някакъв коректив в лицето на политбюро и на още по-големия централен комитет на партията ": 

" Путин няма коректив. От това, което ни е известно, а то не е доста, имам възприятието, че той се поучава единствено с една шепа правилни сподвижници. Така е от най-малко десетина години. Тези хора мислят като Путин - че в този момент е пристигнало времето на огромната кавга със Запада и че Украйна е завладяна от наркозависими нацисти и би трябвало да бъде освободена. Според съветската публична агитация Русия сега не води брутална война, а освободителна интервенция ".

Ако всичко зависи единствено от Путин, значи ли това, че е невероятно да бъде спрян?

" Путиновата военна интервенция напълно не върви по този начин, както той си е представял. Неговият " блицкриг ", колкото и извънредно да е това съпоставяне, не се случи. Неочаквано смелата опозиция на украинците спъна Путин. Освен това той се изненада от решителността и сплотеността на Запада . Срещу войната се оповестиха освен Америка и Европа, а и още доста други страни по света, които вкараха непознати до в този момент по тежест наказания. Затова тая дребна вяра, че глобите и съпротивата на украинците ще принудят Путин най-малко да се съгласи на помирение, с цел да се спасят бягащите от войната цивилни. И поради още нещо, както ми сподели един съветски другар: с цел да си заменяем починалите и да ги погребем на родна земя ", казва Глогер, която си спомня, че в годините на Съветския съюз задграничните публицисти в Москва е можело единствено да гадаят какви са желанията на генералния секретар и политбюро. 

" Днес също можем единствено да гадаем.  Виждаме безскрупулната решителност на Путин да завоюва тази война . Тази война от една страна е война за Украйна. Но от друга - война против Запада. През последните години Путин последователно построи твърдо разбиране, че би трябвало да тръгне на историческа, на свята задача за възраждането на остаряла Русия, на империята от 19-и век, която да сплоти всички рускоговорящи, главно в Беларус и Украйна. Че би трябвало да върне остарелия искра на тази империя. Начело на тази империя, Путин вижда себе си като единствен антагонист на слабия и декадентски Запад. Путин освен не споделя западните полезности. Той счита, че нашите западни, демократични полезности, които са в основата на нашата народна власт, водят народите до крах. Затова Путин е подготвен непременно да се опълчи на западното въздействие в Русия . Но трагичното е, че той ще реализира тъкмо противоположното ".

Някои опитни западни дипломати приканват да не се демонизира съветския президент, тъй като това единствено сплотява руснаците към него. Подобно влияние би имало и изправянето на Путин пред трибунала в Хага. До близо 70 % е повишена поддръжката на руснаците за президента след нахлуването в Украйна, настояват съветски социологически проучвания. На този декор наподобява илюзорно, че вътрешен митинг може да смъкна Путин от власт, счита Катя Глогер: 

" Много руснаци, които към момента могат да се осведомят през обществените медии за това, което се случва, са надълбоко потресени от войната. Има апели за митинги, да вземем за пример от опозиционери като Алексей Навални, който се намира в углавен лагер. Трябва освен да призоваваме за мир, а да се борим против войната и против Путин, счита Навални. Но това сега наподобява невероятно ".

Щефан Майстер изяснява по какъв начин се трансформира Русия: 

" Руската политика мина в ръцете на военните и е подвластна на военната логичност . През миналите десетина години властта деликатно, само че систематично в профил всякаква съпротива, затвори всички самостоятелни медии и изгони непознатите правозащитни организации. В Русия интернет е под цялостен надзор. Това, което се случва сега, е финалният етап на налагането на тирания . Предстои да забележим една изолирана страна, чиито жители няма да имат право да я напущат. Те към този момент нямат право на свободно мнение. Репресиите против личното население и против инакомислещите ще стават все по-безскрупулни. В същото време емиграцията ще продължи, прогресивните хора ще изоставен Русия ". 

Рано ли е да мислим за Русия след Путин?

" Със сигурност е ясно, че Русия се връща години обратно в развиването си . Путин с един размах заличи напредъка, който беше постигнала Русия в осмислянето на своята история. Русия се трансформира в Съветския съюз, в една изостанала и изолирана страна, която обаче спрямо последните години на Съветския съюз е по-агресивна на открито и по-репресивна във вътрешността. В момента Русия се откача от международната стопанска система и политика. Не мисля, че съветското общество има силата да смъкна Путин от власт. От 2012 година опозицията и свободните медии систематично са потискани и отстранени. Изборите за Държавната дума предходната година на процедура заличиха съветската съпротива. Инакомислещите не могат да дишат свободно . Не виждам нито мощ, нито действителна опция да се надигне съпротива против режима. Напротив - хората или изпадат в дълбока незаинтересованост, или се хвърлят в обятията на краен национализъм , който ще става все по-характерен за Русия ".

Каква роля играят олигарсите, които са директно наранени от западните наказания? Фактор ли са въобще, доктор Майстер?

" Русия сега минава към военновременна стопанска система. Това е нова действителност, даже за олигарсите. Те или ще продължат да играят по свирката на Путин, или ще бъдат отстранени . Олигарсите зависят от публичните, т.е. държавни поръчки, от благоволението на Путин, под чието управление се извърши приватизацията, а олигарсите забогатяха с помощта на нея. Няма по какъв начин да се извърнат против Путин ".

Защо Западът по този начин и не се научи да схваща Русия и не видя по какъв начин се трансформира Путин през годините?

" Имам възприятието, че Западът не искаше да го забележи. Западът не искаше да напусне зоната си на комфорт и смяташе, че може да смири Путин посредством разговор, тъй като не си представяше, че в действителност може да нахлуе в Украйна. Въпреки войната в Грузия 2008 година, макар анексирането на Крим и Донбас. Това е чиста проба отвод от приемане на действителността. Това, което прави Путин, е отвън нашите показа . Очевидно години наред Западът и Русия са си говорили, само че не са се чували. Отделни западни водачи разбираха какво се случва, изключително политиците в Централна и Източна Европа. Но не и на запад. Дори сравнението със Съветския съюз е неправилно. Съветският съюз беше международна мощ, която искаше да резервира статуквото. А днешна Русия е ревизионистична страна, която следва друга логичност и употребява други принадлежности. Западът, и изключително западноевропейските страни в Европейски Съюз, освен не разбираха тези процеси, само че и отказваха да вникнат в тях ".

Колкото и да е мъчно да предвидим бъдещите дейности на Путин, пред какво Путин изправя Русия?

" Големият проблем за Путин ще бъде контролът върху Украйна, откакто я победи . Защото украинците няма да се подчинят по този начин елементарно. Затова не изключвам да се повторят събитията от войната в Афганистан. Нашите и визиите на Путин за живота са диаметрално разнообразни. Затова на запад всички са в потрес. В момента западният свят осъществя, какво се случва. В момента се основава нов европейски кротичък ред . Гради се нова желязна завеса. Притеснявам се, че идващите жертви на Путин ще са Грузия и Молдова. Западният политически хайлайф последователно схваща, какво се случва, само че не мисля, че към момента е подготвен да реагира. А Путин към момента може да предизвика Запада, без значение от тежките наказания. Така че въпросът е по какъв начин може да бъде укротен ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР