Трета поредна гореща вълна в Гърция повиши температурите до над

...
Трета поредна гореща вълна в Гърция повиши температурите до над
Коментари Харесай

Самолет се разби при гасето на пожар в Гърция, пламъци избухнаха и край курорт в Анталия


Трета поредна гореща вълна в Гърция увеличи температурите до над 40 C в елементи от страната във вторник. Критична остава обстановката на двата най-силно наранени острова - Родос и Корфу. Новите пожари в Гърция са отчасти или изцяло овладени, заяви Гражданска отбрана.

Силният вятър непрестанно трансформира посоката и разпалва нови огнища на Родос и Корфу. Наложи се евакуацията на още села и на двата острова. Самолети и хеликоптери непрестанно гасят по въздух, само че за в този момент не съумяват да потушат разпалилите се нови огнища.

Последните заповеди за евакуация бяха издадени на островите Корфу и Евия, до момента в който пожарът на остров Родос продължи да се придвижва към вътрешността, изгаряйки планински гористи региони, в това число част от естествен резерват.

На изключително съвещание през днешния ден на министерския съвет министър председателят Кириакос Мицотакис акцентира сложната конюнктура и съобщи, че държавните органи в цялата страна остават в нараснала подготвеност за реакция при риск за нови пожари, породени от рисковите температури. " Очаква ни мъчно лято ", акцентира министър председателят и добави, че главната задача пред управляващите е да не се допусне жертва от пожарите.

" Единственото избавление е да спре вятърът ", считат огнеборците. Започна следствие за аргументите за пожарите. Няколко лица са задържани по съмнение за умишлени палежи.

  Голям пожар избухна и в Анталия . Руски аероплан амфибия Бе-200ЧС се е присъединил в потушаване на пожар в региона на турския курорт Кемер в южния окръг Анталия, съобщи ТАСС.

" Гъст пушек от горските пожари се вижда от редица хотели по крайбрежието в Кемер . Хеликоптери, както и самолети-амфибии Бе-200ЧС се борят от въздуха ", описват очевидци, представени от организацията.

Според Анадолската организация горският пожар в региона на Кемер е избухнал нощес и се е популяризирал върху огромна повърхност поради мощния вятър. В напъните за потушаването му с изключение на наземните екипи са се присъединили също по този начин 11 самолета и 22 хеликоптера, които загребват вода от морето и я изливат върху пламъците. Районът се следи и от безпилотни летателни апарати.

На 18 юли пресслужбата на съветското министерство на изключителните обстановки заяви, че два самолета-амфибия Бе-200ЧС са изхвърчали за Турция, с цел да оказват помощ за потушаването на горските пожари.

От началото на юли в Турция царува извънредно горещо и изсъхнало време. В някои окръзи температурите доближиха 45-47 градуса по Целзий. Поради заплахата от пожари управляващите в някои райони не разрешиха на хората да влизат в елементи от гористи местности, както и да провеждат пикници и да палят огън в доста региони. Засилени са патрулите в селските региони и контролът върху спазването на ограниченията за попречване на пожари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР