Трета банка се включва от днес, 4 май, в програмата

...
Трета банка се включва от днес, 4 май, в програмата
Коментари Харесай

Още две банки започват да отпускат безлихвени кредити

Трета банка се включва от през днешния ден, 4 май, в програмата за безлихвено кредитиране на служащи в неплатен отпуск и самоосигуряващи се, които са изгубили доходи заради пандемията. Това е Интернешънъл Асет Банк, а от вторник, 5 май, документи за безлихвени заеми стартира да приема и Първа капиталова банка.

Така трезорите, които вземат участие в антикризисната мярка на държавното управление стават четири. От предходната седмица безлихвени кредити до 4500 лева, теглени едновременно или на три транша от 1500 лева, с гратисен интервал на погасяване от 6 до 24 месеца, вече отпускат Общинска банка и Инвестбанк.

Заемите в действителност се отпускат от държавната Българска банка за развиване, която получи за задачата 200 млн. лева от бюджета. Търговските банки единствено одобряват заявките на искащите за безлихвен заем, несъмнено, против избрана комисиона, като финалното утвърждение е на ББР.

За няколкото дни, в които Общинска банка и Инвестбанк обслужват схемата, няма информация какъв брой заявки са подадени. Появиха се обаче първите сигнали за отводи, чиито мотиви опонират на правилата, избрани от ББР. Така да вземем за пример ББР е показала, че лицата в неплатен отпуск не би трябвало да получават възнаграждения по други трудови правни отношения, което е разбираемо. Общинска банка обаче отхвърля безлихвени заеми на работещи пенсионери, които в изискванията на пандемия са неплатен отпуск. " Получаването на пенсия не е заплащане от трудови правни отношения и не би трябвало на тези хора да бъде отхвърлен заем ", обясниха за " Сега "   от ББР.  През тази седмица от държавната банка дадоха обещание да изпратят инструкции до комерсиалните бянки за противоречивите случаи.

Схемата с безлихвените заеми е единствената антикризисна мярка за самоосигуряващите се все още.  За да се възползват от нея те би трябвало да са прекъснали активност след оповестяване на изключителното състояние или да потвърдят, че приходите им през първото тримесечие са паднали с поне 20% по отношение на същото тримесечие от предходната година. Това изискване провокира неодобрение измежду самонаетите, тъй като пандемията се развихри във втората половина на март. Така доста от свободните специалности може и да не съумеят да потвърдят намалели доходи по отношение на предходната година, в случай че януари и февруари са били мощни месеци. 

Очаква се мярката да помогне на към 40 000 наети и самонаети, само че притеснителното е, че все още единствено четири банки са сключили съглашение с ББР да одобряват заявки. Първоначално ББР разгласи, че 12 банки са показали интерес да се включат в програмата с безлихвените заеми. Програмата ще бъде отворена за кандидатстване до 31 декември 2020 година

Другата стратегия на ББР за необезпечени заеми за дребни и междинни предприятия още не е настояща и не е известно какви ще са изискванията за достъп до нея. Общата стойност на ресурса, обезпечен от държавната банка, е 500 млн. лева под формата на гаранции, като се чака дружно със средства на комерсиалните барки да бъдат препоръчани на бизнеса необезпечени заеми за общо 2 милиарда лева Все още ББР води договаряния с комерсиалните банки за изискванията на това финансиране.

От 11 май започва дълго чаканото безплатно финансиране на закъсалите поради ковид компании. Европрограмата " Иновации и конкурентоспособност "  предоставя 173 млн. лева като  грантове на дребни и микрофирми, които са записали спад с най-малко 20% в своя оборот през този април по отношение на същия месец на 2019 година Те ще получат безплатно суми от 3 000 до 10 000 хиляди лв.. С  тях ще могат да покрият най-неотложните си нужди като наем, консумативи, първични материали, разноски за заплати и други разноски за оборотни средства.

Проектът се назовава „ Подкрепа на микро- и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “ и кандидатстването по него ще се прави напълно електронно посредством системата ИСУН 2020. От Министерството на стопанската система твърдят, че процедурата е максимално облекчена - ще бъде належащо само попълването на съществени данни, размер на желаното финансиране, както и фирмената банкова сметка и обявление на данни, се показва в известието. Всички инспекции ще се правят от ръководещия орган на програмата по служебен път.  

Фондът на фондовете също разгласи, че ще предложи няколко финансови инструмента за подкрепяне на компаниите, които изпитват усложнения поради коронакризата. Нито един от тях обаче не е подготвен, не е ясно и по кое време ще бъдат оповестени процедурите за кандидатстване. Една от схемите планува безлихвени микрокредити до 50 000 лева за бизнесмени и самонаети лица с къса бизнес история. Друга стратегия е за даване на нисколихвени заеми до 3.6 млн. лева с гратисен период на погасяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР