Трескава подготовка за Празника на бабека и виното в Цалапица.

...
Трескава подготовка за Празника на бабека и виното в Цалапица.
Коментари Харесай

Започна празникът на бабека и виното в Цалапица СНИМКИ

Трескава подготовка за Празника на бабека и виното в Цалапица. Производителите чакат всеки, който желае да се допре до локалната кухня и традиция. За четвърта поредна година празникът на цалапишкия бабек и вино ще бъде открит в пловдивското село Цалапица.

Събитието ще събере  посетители от цялата страната, които ще се допрян до локалните обичаи и кухня. Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица  и  НЧ „ Светлина-1900 “. Единственият по рода си фестивал се организира под патронажа на кмета на община „ Родопи ” Павел Михайлов. Празненството ще стартира на откритата сцена в Парка на селото. Към момента тече трескава подготовка на производителите, които ще се борят в надпреварата за най-хубав бабек и за най-хубаво вино.

“Тайната на положителния бабек е да го обичаш доста и да го правиш с готовност. Рецептата си е остаряла от дядовци баби. Просто с годините любовта към бабека се ускорява тъй като към този момент няма такова всеобщо произвеждане. Тайната е да запазим тази любов към него. ” Това описа Биляна Дзивков, майка на миналогодишния победител в надпреварата.



Биляна и брачният партньор ѝ предават занаята и на сина си Ивелин Дзивков, който на драго сърце подготвя всяка година деликатеса. Всъщност той се трансформира и в миналогодишния победител в надпреварата за най-хубавия бабек. “Това е огромна страст, огромна. Не съм очаквал да победя, ” разяснява пред Ивелин Дзивков. Биляна споделя, че няма специфичност при приготвянето на бабек.

По думите ѝ във всяка къща усетът е друг. Атанас Байрев е миналогодишният победител в надпреварата за най-хубаво вино. Той разясни пред медията ни, че производството на виното, с което е взел премията е доста мъчно за произвеждане. “Целта на празника е разпространение  на локалното произвеждане на вино и бабек.

Това в действителност даде резултат, за какво, когато стартирахме през 2021 година имаше единствено 5 сергии, на които беше изложен бабекът. В момента техният брой е над 32. Тоест приказваме за едно повишаване в желанието на хората и възобновление на традицията ”, това разяснява за празника кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. Той съобщи, че през днешния ден се чакат танцовата и певческата стратегия да се включат 62 състава от 57 обитаеми места. Всеки производител би трябвало в деня на празника да занесе домашното си произвеждане пред комисията от дегустатори.

В нея ще вземат участие кметът Павел Михайлов и ръководителят на Общински съвет „ Родопи “ Владимир Маринов.

Част от празника е секторът с храни, приготвени на място, а всеки клиент ще може да дегустира от готовата продукция. Организаторите се надяват през 2024 година да излязат още повече производители и всички гости да имат опция да вкусят и да си купят от цалапишкото мезе и вино.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР