Треньорът на златното момиче на Бургас 64“ е във възторг

...
Треньорът на златното момиче на Бургас 64“ е във възторг
Коментари Харесай

Нургюл Салимова щастлива, постигнала повече отколкото е очаквала и на финала ще играе разкрепостено

Треньорът на златното момиче на „ Бургас 64 “ е във екстаз от ходовете ѝ против трикратна международна шампионка

Това, което Нургюл Салимова реализира в Баку, е велико! Така треньорът на гросмайстора на „ Бургас 64 “ Живко Жеков разяснява класирането ѝ на финала на Световната купа по шахмат за дами. В изявление за Българска национална телевизия, обещано по телефона, той показа, че е във екстаз от ходовете й, само че не гледал наживо партиите на златното ни момиче, тъй като си щади нервната система.

Радвам се, че толкоз доста хора реагират позитивно, тъй като това оказва помощ, показа треньорът на Нюргюл. 

„ Това, което прави в този момент в Баку, към този момент считам, че я утвърждава в международния хайлайф и става познаваема за хора, които не са толкоз във вътрешността в шаха. Такива триумфи не се реализират всеки ден. Тръгвайки за Баку за тази международна купа не сме си поставяли цели безусловно първото място, тъй като това е една фантазия и може да си доста квалифициран, само че шанса да не те поддържа “, изясни той.

 

„ При нас нещата се случват за секунди. Един неакуратен ход в несъответствуващия миг може да те изхвърли на доста ранен стадий от надпреварата ", посочи Жеков.

След успеха на опитната 33-годишната Ана Музичук (б.а. която е трикратна международна шампионка) Нюргюл е доста щастлива, добави той.

20-годишната българка реализира един от най-големите триумфи в този спорт за последните 15 години, разясниха водещите на „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия. 

„ Тя играе от 4-5-годишна. До тук е минала през доста триумфи, само че и с още повече неуспехи, които неизбежно са част от една спортна кариера “, посочи Живко Жеков. 

„ Преживявам ги елементарно партиите, тъй като не ги проследявам наживо, запазвайки си нервната система. След това ги преглеждам деликатно и се любувам на ходовете. Тя изигра превъзходни партии през вчерашния ден “, добави той.

„ Александра Горячкина е одобрено име в шахмата и няма слаби места, само че и ние не сме подарък, както споделяше Володя Висоцки в една своя ария “, разяснява треньорът. 

„ Нюргюл няма какво да губи на този край - щастлива е, стимулирана. Винаги дава най-хубавото от себе си. Надяваме се да завоюва, само че в случай че загуби - подобен е спортът, не може всички да се печеливши, някой единствено е на върха “, добави той.

Салимова е постигнала повече в сравнение с сме очаквали и може да играе напълно разкрепостено, предвижда шахматният познавач. 

С успеха българката си обезпечи и присъединяване в шампионата на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в идващия мач за международната купа при дамите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР