Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю за

...
Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю за
Коментари Харесай

Мъри Стоилов: От фалирал Левски направихме стабилен клуб, най-голяма е моралната ни победа

Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде особено изявление за Gong.bg , в което приказва за развиването на тима и клуба през последните 15 месеца. Мъри още един път се върна на аргументите за отрицателната серия, в която бяха " сините ", приказва още за идната селекция и лагер в Дубай, интереса от разнообразни спонсори и компании, както и младите гении в тима. 

Г-н Стоилов, появиха ли се усмивки в съблекалнята след успеха в Сандански, макар че става дума за триумф над третодивизионен тим?

- Усмивки едва ли, тъй като всичко оценяме, че тимът на Вихрен е много под равнището на Левски. Имаше пауза, в която да отдъхнем, да съберем сили, с цел да можем да се подготвим за двата финални конфликта. Не е прелестно, когато имаш серия без позитивен резултат. Явно имаме някакво затормозяване в мисленето, като душeвност, само че би трябвало да можем да намерим пътя и да прескочим обстановката, в която се намираме. Въпреки че в множеството от мачовете в игрови проект бяхме едно равнище над нашите съперници, не успяхме да осъществяваме превъзходстото, което имахме, а при първата обстановка пред нашата врата допускахме гол. И реализирането на обстановките и играта в отбрана би трябвало да бъдат усъвършенствани извънредно доста. Трябва да прибавим блясъка в очите, който имахме през първите шест-седем месеца от годината. Явно е, че има и дълъг интервал от време, в който тези играчи нямат и пауза и дребен брой от тях носят отговорността. Това обаче не би трябвало да е опрощение. Недопустимо е при първата обстановка пред нашата врата да позволяваме гол, само че по неприемливо е да не осъществяваме ситуаициите, които имаме. Това са неща, върху които би трябвало да се работи.

На няколко пъти казахте, че отдавате тази отрицателна серия на неналичието на по-голяма упоритост. Намерихте ли и друга причина за този спад на резултатите?

- Опитвам се да намеря и аз точното решение, тъй като като гледаш мача – владеем самодейността, не разрешаваме на противника да напуща личната си половина. Отдавам го също по този начин и на неточност на растежа, когато се опитваш да играеш преобладаващ футбол, подобен, с който да държиш непрекъснато противника под напън. Винаги опцията за контраофанзива е по-голяма. Детайлите в играта в отбрана би трябвало да се изчистят. Не мога да имам свръхочаквания към футболистите, тъй като те занапред търсят своето място под слънцето. И на тях им споделих да забележим всеки състезател от какво равнище потегли през януари месец, когато започнахме да събираме този тим. От какви тимове пристигнаха и до каква степен стигнаха – с доста работа и доста труд те направиха голям скок в развиването си. Нормално е да има и някакви спадове. Аз не говорех толкоз за упоритостта, а онази свръхамбиция, която прави разликата. Мисля, че желанието, характерът, който би трябвало да проявят, го има в тях. Трябва още малко да го дообуча. Липсваше ни и малко футболен късмет. Истината е, че бяхме осъдени от ориста с пропуските, които направихме. Имаше положения, които направихме и бяха напълно обикновени, а там да приказваме за напрежение, за липсва на качества и неспособност да вкараш не е вярно. В последния мач в Сандански вкарахме извънредно сложни голове. Взимам образеца с Роналдо, който вкара доста сложен гол за осъществяване, в сравнение с ситуаициите, които пропусна преди този момент. Мисля, че нещата ще си дойдат с времето и с работа. Ясно е, че на този стадий не можем да приказваме за суперкласа. За средствата, които получават играчите и за които бяха привлечени, а те са съвсем равни на нула, демонстрират извънредно положително равнище. Трябва да намерим още малко баланс и футболна убеденост. Работим над казуса. Не е действително да нямаме поредност от мачове победи, откакто си едно равнище над своите съперници.

Изненада ли ви моментът, в който пристигна този спад?

- Изненада ме дългата серия, тъй като съперниците с нищо не подсказваха, че можем да приключим по този метод. Очаквах спадове, чакам и отрицателни резултати в тима, изключително когато искаш да играеш като еднакъв с водещите тимове и да доминираш над всички останали. Ние към този момент се опитваме да преобладаваме и над водещите тимове. Тогава полето е много огромно зад тила ти, където има благоприятни условия за контраофанзива. Това е стилът, който желаеме да градим и ще го градим без значение от резултата. Левски към този момент се научи да господства, в този момент би трябвало да почисти детайлите в своята игра. Общо взето този тим направи голям скок в развиването си. Дори можем да кажем, че отборните достижения са над упованията. Видно е и от отношението на съперниците ни към нашия тим. Вече всички приказват за дербита, за любимци за нашия тим. Това демонстрира, че имаме огромно футболно израстване. Естествено, в този момент би трябвало да се затвърждава. След като се научихме да преобладаваме, ще се научим и да побеждаваме. Трябва да усилим няколко позиции откъм конкуренция, тъй като конкуренцията ражда класа. Това, което споделиха и на Световното състезание от техническата комисия на треньорите, че петте смени се отрязяват позитивно на доста от тимовете, тъй като могат да държат дълготрайно време висок темп на игра, висока динамичност, висока преса, а при нас петте смени са мираж. От тази позиция може би неслучайно получаваме голове след 70-ата минута. Самите футболисти от нападателния и динамичен футбол, който играят ги застига отмалялост, а също така стартират да позволяват неточности откъм мислене и позициониране. Това би трябвало да се оправи на Нова година с привличането на 2-3 футболисти, които да усилят конкуренцията в тима?

Ще имате ли средства, с цел да ги привлечете тези футболисти?

- На този стадий, в случай че останем по същия метод, средства ще има единствено за привличане на нападател, където травмата на Билал Бари ни принуждава да търсим увеличаване. Ако се случат други неща и имаме по-добри финансови благоприятни условия, ще потърсим увеличаване на още 1-2 позиции.

Билал Бари беше много поценяван първоначално, а в този момент се оказа, че без него ситуацията е още по-лошо. Доколкото травмата му обърка проектите ви за сезона?

- След като имаше 35 следващи мача като титуляр, това споделя всичко какъв брой значим е бил Бари за този тим. И то 35 сполучливи мача за клуба и за тима. На мача с Хамрун беше болен от коронавирус, а оттова може би пристигна и контузията. Болестта събори 4-5 играчи по едно и също време. Ако не беше толкоз значим, нямаше да го слагаме титуляр. Бари може и да имаше моменти на пропуснати положения, само че методът, по който той действаше в името на тима и в двете етапи на играта, беше страховит. Бари щеше да откри и още по-силен път към гола, уповавам се като оздравее да го откри. За страдание заболяването от коронавирус наруши неговия организъм и докара и до контузията.

Как върви неговото възобновяване?

- Имаме контакт, преди два дни говорихме по телефона. Възстановяването е в естествените рамки, само че очакване за най-ранно завръщане на терена – след юни месец.

Предстоят два извънредно значими мача с Лудогорец. Слагате ли някой от тях пред другия?

- По принцип слагаме мачовете с Лудогорец като допустимо най-високото равнище. Това е един добър миг да забележим ние до каква степен сме стигнали и къде би трябвало да се подсилим и да работим. Нашите футболисти би трябвало да употребяват момента, с цел да защитят мястото и позициите си в Левски, изключително в случай че се подобрят нашите финансови благоприятни условия. Този миг е съвършен за всички нас да си създадем заключения и да демонстрираме нашето равнище. Винаги е наслаждение да играеш мачове с тим, който желае да се надиграва. За нас тези мачове са положително мерило за нашето равнище. Предполагам, че са добър отзив и за Лудогорец – да срещат сериозна опозиция в мачовете. И то опозиция от позиция, че и двата тима се пробват да преобладават. За страдание ненапълно и малшанс в жребия за Купата, тъй като изтеглихме допустимо най-тежкия съперник в ранен стадий и то в мач като посетител. В последна сметка, откакто си притежател на Купата, ще се опитаме да я пазиме по най-хубавия метод.

Завърнахте се преди към 15 месеца на „ Герена “. Какво е оценката ви за свършеното от тима и от клуба досега?

- Можем да дадем много позитивна оценка от интервала, в който стартирахме и до каква степен стигнахме. Важните неща, в които се ангажирахме всички, работещи в клуба бяха за спасението на клуба и в трите посоки. Първото е спортно-техническото, където имахме сериозен прогрес. Левски стартира да играе футбола, който желаят да виждат последователите. Започна да господства над сериозните съперници, дори и над безконечния противник. Записахме трофей след 13 години суша, като в предходните години средствата бяха големи в съпоставяне със в този момент. Записахме и популярни евромачове. Имахме и отрицателен евромач. Според мен не беше толкоз отрицателен като игра, футболният Господ обърна тил на Левски. Новите попълнения под никаква форма не усилиха бюджета. Влязохме в минимални разноски за футболисти и за равнище Левски. От тази позиция давам оценка 4,5 по шестобалната система. Мисля, че тази оценка е добра с оглед отпадането и отрицателната серия, за която нямам пояснение и аз.

Другата позиция беше моралната. Успяхме да върнем доверието на последователите в работата и честността в клуба. Върнахме последователите на стадиона. Те не престават неистово, без значение небогати или богати, да поддържат и да оказват помощ на тима си. Те са на всички места с тима. Чувстваме се горди и домакини на всички места. Изключително доста дами и деца има към този момент и на тренировки, и на мачове. Нашите почитатели пълнят стадиона. За мен най-интересно е, че макар седемте мача без триумф, хората, които срещам не съм чул да ме питат за какво не бием. Аз персонално съм сюрпризиран от последователите на Левски. Те надживява резултата. Те си обичат и поддържат тима във всевъзможни типове резултати. В честен аспект клубът направи неповторим скок. Върна се в корените си, където последователите не ги интересува дали Левски е първи или втори, а да играе добър футбол и да има най-много почтеност и честност. Да се споделят същинските неща. Затова се постанова доста постоянно ние платените чиновници да влизаме в разногласия с всеки, в случай че става въпрос за името Левски. Не би трябвало някой да се учудва на това нещо. Платеният чиновник не е там, с цел да прикрива или да си мълчи, а да се бори за истината. За това получаваме заплата – да развиваме тима, да се борим за истината и да се опитваме да трупаме финансови облаги на Левски.

Третата част беше финансовата страна. Клубът направи рекордни приходи в първите 10 месеца на годината. Това, което видях от таблица – над 15 млн. са приходите от всички пера. Това е самобитен връх. Като се има поради минималния бюджет и разноски, с които се работи е една огромна облага за тази година. Тази облага беше изразходвана за заплащане на остарели отговорности към тимове, треньори, играчи, компании, институции. В момента Левски не дължи пари на никой, като изключим държавни институции. Огромната облага, която генерирахме беше вложена в изчистване на остарели отговорности и по тази причина доста постоянно съм неудовлетворен и споделям, че хората, които преди управляваха клуба не трябваше с лека ръка да позволяват тези обстановки. Както ние се борихме и от един банкрутирал клуб успяхме да създадем Левски постоянен клуб и откъм финанси и откъм футболна позиция. Надявам се това също да продължи.

Футболът е бизнес. Когато едни ръководители изкарат клуба на облага във всевъзможни типове, оценката, която може да даваме за тях е позитивна. Това е принцип на на ръководство в британските клубове. При нас разликата сред разноски и доходи е много огромна в плюс естествено. Тя обаче отива за покриване на остарели отговорности. От всяка позиция Левски може да е горделив от работата, която свърши през годината.

Моралната позиция е най-голямата победа. Върна се доверието към ФК Левски, върнаха се хората на стадиона. Клубът е следван на всички места. В магазина постоянно има голямо наличие на почитатели. И небогати, и богати оказват помощ с каквото могат. Никой не се интересува от една победа или загуба. Моралната победа е най-голямата, която постигнахме през тази година.

Присъствието на толкоз доста почитатели на всеки домашен мач ли докара и до интерес на разнообразни компании и спонсори, които желаят да оказват помощ за спасението на Левски?

- Където и да отидем, ние сме домакини. Изключвам някои мачове, в които на нашите почитатели им се поставят квоти, позволени и неразрешени билети. Последният случай беше в Сандански. Беше същински празник да видиш толкоз доста левскари по улиците, в града, на стадиона. Това беше най-голямото удовлетворение, което изпитваме ние треньори, ръководители и футболисти в клуба. Желанието на доста вложители и спонсори да влагат, да популяризират и да оказват помощ на клуба е най-голямата оценка на това, което се свърши. Интересът на огромна компания за вложение в Левски е шесторен отзив за свършеното от хората в клуба през годината. Имахме и сложни моменти през тази година. Съвместно със спонсора Palms bet успяхме да ги преодолеем. Имали сме постоянно разногласия в името на ръководството на Левски. Затова споделих и че съм печален. Когато виждам разногласия и те не се вземат решение по най-хубавия метод, съгласно мен, по тази причина съм споделил, че съм печален. Левски провокира интерес в вложители и спонсори, което е задоволително огромен отзив за работата ни.

След загубата от Хамрун казахте, че отсега нататък Левски ще работи не за резултати, а с цел да усъвършенства стила си. Докъде стигнахте? След идната зимна подготовка в Дубай смятате ли, че Левски ще е този, който желаете да виждате?

- След отпадането от Хамрун се опитваме да подобряваме стила си и метода на игра, само че се утежниха резултатите. Преди Хамрун играехме за резултат. Това бяха 8-9 месеца, в които нямахме право да загубим и в състезание, и за Купата, и в Европа. Всяка загуба ни изхвърляше. След Хамрун се опитваме да подобрим стила си, който очевидно се усъвършенства, изключително игровия жанр и превъзходството на терена. Влошиха се обаче резултатите. Това може да е неточност на растежа. Ще се подобрим с едно-две попълнения.

За подготовката в Дубай към този момент всички елементи ли се изчистени?

- На този стадий с изключение на финансовите параметри и някои контроли, които се договарят, всичко е изчистено. Намерихме спонсори, които желаеха целево да платят подготовката, което е добре. Без предварителен лагер и то на съществено равнище, не прилича на клуб с искания да беседва на тази тематика. Благодарение и на изпълнителния шеф, и на хора в клуба се откриха парите за лагера. Голяма част от тях към този момент са преведени.

През предходната година по това време Левски също много изоставаше от водачите в класирането, само че по-късно съумя да навакса доста точки, съумя да завоюва и Купата. Сега след един нов лагер, ще успее ли Левски да навакса пропуснатото?

- При всички положения ще се опитаме да наваксаме всички пропуски и всички неточности, които сме създали. Никой не може да каже дали ще успеем. Ние и през тази години не сме обещавали нищо друго с изключение на работа и почтеност, а и познания. В целия клуб, под всякакво естество, показахме много положително познаване и на моралните, и на финансовите, и на спортно-техническите полезности на Левски. Това са нещата, които и в този момент обещаваме, че ще ги свършим. Дали ще има резултат, не може да гадаем. За да бъде Левски мощен и в действителност подготвен за шампионска купа и пробив в Европа, би трябвало да върне метода и стила си на игра.

Заварихте тим с много неконвертируеми играчи, а част от тях освободихте през зимата. Сега през тази зима интерес към футболисти на Левски има ли и може ли клубът да се раздели с някой?

- Факт е, че на 1 януари нямахме нито едно предложение за наш футболист и за едно евро. А бяхме изкарали на трансферния пазар 4-5 индивида, които ги пуснахме със свободни прехвърляния. Към затварянето на трансферния прозорец към юли-август месец имаше предложение в клуба за над милион евро, над 2 млн. лв. за наш футболист. Говорим за действителна, писмена оферта, а не на приказки. Това също е показателно за израстването на тези играчи и този тим. Това ще е насоката. Дали ще се продават играчи, ще се преценя съгласно предлагането и съгласно финансовото положение на клуба. Ако Левски няма потребност от продажба или цената не устройва клуба, ще задържим всички наши играчи.

Нееднократно сте апелирал даден тим в България в случай че има наказване, то да бъде не мач през празни трибуни, а семейството да бъде на различен стадион. Сега Левски получи сходно наказване след мача със Славия. Доволен ли сте, че очевидно БФС стартира да мисли за почитателите?

- Да, удовлетворен съм. Това наказване обаче ще бъде обжалвано от нас, тъй като съгласно нашите адвокати по правилниците на футболния съюз на наказване предстои тимът, който е предизвикал. Противникът ни предизвика нашите последователи. Ако се реши, че не сме прави, ще си понесем наказването. Според мен, тук БФС би трябвало да се намеси в диалози с страната, тъй като Левски заплаща и на охранителни компании, и на полиция и то не дребни суми. Тези два органа – полиция и охранителна компания, би трябвало да носят някаква отговорност за тези вълнения. Не може футболният клуб, когато заплаща пари, да носи отговорност. Полицията също би трябвало да някаква отговорност, тъй като ние парите си ги плащаме. Тук футболният съюз би трябвало да се намеси с диалог с вътрешно министерство и да се откри някакъв баланс, с цел да не носят единствено клубовете виновност. Под никакво форма не одобрявам наказване за мач без аудитория. Най-малко това нас ни лишава от една огромна част от месечната заплата на хората в клуба. Ние живеем с помощта на последователите, които идват на стадиона, купуват си билети и продукти. Най-лошото наказване за Левски е да го лишиш от личната аудитория.

Привлякохте едно момче от втория тим на Левски, което към този момент записа и мачове под ваше управление – Борислав Рупанов. Доволен ли сте от развиването на втория тим на Левски и има ли играчи, които да извървят пътя на Рупанов?

- Има развиване в тези играчи, с оглед старта, който направиха. Те започнаха с много отрицателни резултати. Може би най-много от неувереността и конфликта с мъжкия футбол. Всички играчи там би трябвало да имат и имат прогрес. Въпросът е дали ще е задоволителен за равнището на Левски. Възлагам очаквания на по-малките ни играчи, които са по на 16 години. Там имаме огромни гении. Неслучайно съм оставил втория тим да упражняват дружно и да порастват в по-добра конкуренция. За подготовка с първия тим водим още по-малки играчи. Който покаже гений и качества е добре пристигнал. На терена нищо не можеш да скриеш. Срещаме голяма компликация в развиването на младите играчи и то повече откъм упоритост и предпочитание в самите тях, в сравнение с към предпочитание на треньори и ръководители в клуба.

Това важи ли и за младите играчи, които са в първия тим? Визирам Патрик-Габриел Галчев, Марин Петков, Пламен Андреев пък към този момент съумя да си извоюва титулярно място.

- Те тримата получиха голям подарък от всички треньори, които са били в Левски. Те имат ангажимент към клуба и най-много към последователите на клуба да отговорят на критерия на Левски. Няма кой да те вземе и на 17 години да те постави титуляр, в тази ситуация с Пламен, без значение какъв брой си подготвен. Те би трябвало да упражняват, да се готвят и да отговорят на упованията на всички нас и последователите. Същото важи за Марин Петков и Патрик-Габриел Галчев. На техните години доста играчи нямаха даже опция да упражняват с първия тим. В случая казахме тези три имена, само че има и други играчи, които упражняват дълго време с първия тим. От тях зависи дали ще се преборят. Този интервал няма да продължи дълго, тъй като центрофугата Левски бързо те изхвърля и след това може да се сърдиш единствено на себе си. На всички млади играчи съм им споделил, че щим не са в Левски, всичко друго е крах за мен. За тях е най-важно да се преборят за мястото си в Левски. Те получиха дарове от нас като треньори. Вече една година получават шансове за изява в първия тим. Така и ще продължава да бъде. Няма да се откажем от нито един млад състезател, само че желаеме да виждаме по-голям искра и упоритост от тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР