Тремити – островите на черните корали. Островите Тремити са островна

...
Тремити – островите на черните корали. Островите Тремити са островна
Коментари Харесай

Тремити – островите на черните корали

Тремити – островите на черните корали. Островите Тремити са островна група в Адриатическо море и се намират   близо до италианския бряг. Архипелагът се състои от пет острова: Сан Никола, Сан Домино, Капрая, Пианоза и Кретачо .

Разположени са на 22 км северно от полуостров Гаргано. Гледани от “шпората на ботуша ” на Италия, островите Тремити основават усещането за реещи се танцьори посред морето. Дори и в най-ясните дни можете да видите двата съществени острова на архипелага – Сан Доминио и Сан Никола. Те като че ли се протягат един към различен, с цел да се допрян най-после.

Повечето обиколки на туристите стартират от дребното пристанище на Сан Домино с разходка с лодка над скалисти хребети с аспект към водата. Тук се намира Синята пещера, която е дълбока повече от 70 метра, и пещерата Виоле, която носи името си от специфичния цвят на варовитите водорасли по стените. Възхитителни са поредно разположените заливи и заливчета, които разкриват хубостта на мекия бял пясък на зашеметяващия плаж Spiaggia dei Pagliai.

Природата е не по-малко забавна от историята, а Сан Никола, по-специално, е прочут с комбинацията от тези две неща. Неговото внушително абатство, Санта Мария а Маре, е ситуирано по подобен метод, че наподобява, че пази острова и морското му дъно.

От градския площад можете да се изкачите по тесните улички на селото с аромати на лимон и алепски бор, идващи от околните къщи.

Нищо чудно, че това кътче на Средиземно море е известно и със своите епични приказки и митове. Островите Тремити са били известни в древността като гробницата на гръцкия воин Диомед, както и на други герои от Троянската война. Точно както Одисей разорал крайбрежията на Тиренско море с митичните сирени по скалите на днешния полуостров Соренто, Диомед също намерил своето леговище тук след дълги години на кръвопролитни борби. Природа, история и митове се преплитат, с цел да опишат историята за неповторимия и запаметяващ се живот на този архипелаг, който с изключение на гледки от сушата предлага скрити съкровища под повърхността на водата.

Любителите на гмуркането с шнорхел и водолазите тук се усещат като че ли са в Рая. Морското дъно е богато на морски жители, измежду които се открояват скъпи и доста редки черни корали.

Черният корал украсява морското дъно и приветства неповторимото биоразнообразие в света. Всичко, което може да се види на сушата с просто око, е единствено забележима точка от натуралистичното богатство, което островите Тремити пазят и пазят в най-скритите си кътчета на дълбочина до двеста метра.

Това естествено знамение се нуждае от отбрана от бракониери, заради което Факултетът по биология към университета в Бари започва плана за проучване на черния корал, управителен от откривателя на National Geographic Джовани Кимиенти. Това проучване употребява съвременна технология за търсене на вероятни черни коралови гори в дълбокото море. Досега край крайбрежията на Тремити са открити единствено дребни колонии. Откриването на цяла гора ще даде отлични благоприятни условия за научни проучвания и запазване на локалното биоразнообразие.

 

Мистериозно изобретение на Марс

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР