Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости. Предупреждението е на

...
Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости. Предупреждението е на
Коментари Харесай

Бум на хранителни зависимости по време на пандемията: как да се справим

Трайното затваряне у дома отключва разнообразни хранителни зависимости. Предупреждението е на английски учени, които откриват отрицателния резултат от трайното затваряне у дома. Може ли да се стигне до ударна смяна в тежестта и кои са най-засегнати? Това ревизира.

Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не единствено поради ограничаващите ограничения, само че и поради новите привички, които изолацията образува. Трайното затваряне у дома отключва разнообразни хранителни зависимости - от стремително трупане на килограми до другата прекаленост - анорексия и булимия. Така броят на тези положения още повече пораства, макар че и преди ковид над 30% от популацията на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните приблизително всеки е добавил 4 кг в локдауна. А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолираност, стрес и затваряне. Промяната в страстите бързо води и до смяна във всекидневните навиците за Анастасия.
 Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия  Задължително яжте тези суперхрани по време на пандемия
„ Бях доста уплашена, храненето ми тотално се обърка, стоенето у дома докара до едно прочувствено хранене. Лично аз се хранех доста повече и доста по-„ мръсно” по този начин да се каже”, споделя тя.

Промяната в навиците се придвижва и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия.

„ Качих три кг за малко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм стартира по напълно различен метод да работи – метаболизмът ми се забавя, станах мързелива, започнах да изгубвам интерес към тренировките”, споделя тя.
 7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете  7 признака, че сте преболедували ковид без да разберете
За доста като Анастасия сурогат на ежедневните привички се трансформира храната. А това бързо води до рискови зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, безапелационни са специалистите по хранене.

„ Ако в миналото сме говорили за прочувствено хранене, в този момент към този момент то е безспорен факт при всеки един от нас – тъй като малко или доста храната компенсира страстите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, обществените ни контакти са лимитирани. Не е инцидентно, че по време на пандемията ставаме очевидци, че по стените на доста хора в обществените мрежи е цялостно с предписания, снимане на храна – това доминира в нашия живот”, изясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

„ Ние с храната сме в едно несъмнено отношение. По същия метод, както сме в любовни или други връзки с близки и другари – по същия метод ние сме в връзки и с храната. Т.е. когато ни липсват страсти от обществен темперамент, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последици”, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът - стремително трупане на килограми при едни и внезапно събаряне на тежестта – при други. При всички обаче питателните зависимости се трансформират в диагноза.

Как да се преборим със зависимостите - гледайте във видеото.
 6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид  6 признака, че боледуваме леко от ковид
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР