Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието

...
Травмите на зъбите възникват още в най-ранните етапи от развитието
Коментари Харесай

Как да предпазим от травми зъбите на детето?


Травмите на зъбите пораждат още в най-ранните стадии от развиването на детето. Те могат да обиден както краткотрайното, по този начин и непрекъснатото съзъбие.

Устопазителите или така наречен „ шини “ (mouthguards) са средства за предотвратяване на зъбите и меките тъкани в устата от удари и контузии. Шините се употребяват още като защитно средство в някои спортове, в лекуването на бруксизма, на темпоро-мандибуларната става, даже за домашно избелване на зъбите. Не на последно място разновидности на шините могат да бъдат част от предварителната защита и лекуването на сънната апнея.

Шините са необятно публикувани в спортове като бокс, американски футбол, ръгби, баскетбол, фигурно пързаляне, хокей на лед, сноубординг, ски и доста други.

Бруксизмът е положение, при което пациентът неумишлено стиска или скърца със зъби денем или през нощта, по време на сън. Леките форми на бруксизъм не изискват лекуване. По-тежките форми водят до болести на долночелюстната става, главоболие, контузия на зъбите, намалена захапка. Шините при бруксизъм са един от методите за лекуване и профилактика.

Къде можете да си извършите такава шина?

Денталният доктор, дружно със зъботехник са тези, които могат да ви изработят самостоятелна шина. Тя ще приляга компактно и ще защищава оптимално вашите зъби и венци. Индивидуално направената шина може да защищити даже вашите стави от увреда.

Колко коства една такава шина?

Цената може да варира в другите дентални кабинети. Попитайте денталния си доктор какъв брой ще ви коства преди да започнете стадиите на направата. Когато обсъдите цената за положения труд и рискът от загубата на зъбите ви, тогава цената ще ви се стори дребна за тази потребна инвестиция.

Свързани публикации.. Травми на краткотрайните зъбчета - какво да вършим? 0 Травма на непрекъснатите детски зъби - какво да вършим? 0 Обструктивна сънна апнея? 0

Колко време устоя шината?

В взаимозависимост от възрастта,

шината може да се нуждае от чести корекции. При подрастващите, непрекъснатите зъби се появяват последователно и застават на своето място. Така че е допустимо шината да стартира да става прекомерно тясна и тогава би трябвало да бъде поправена, с цел да пасне тъкмо в устата.

Възрастните не се нуждаят от чести корекции, само че шините са като всяка друга част от спортните екипировки-нуждаят се от честа инспекция и подмяна. Препоръчително е, постоянно да носите вашите шини за инспекция от вашия стоматолог.

Шините се създават по авансово взет от устата отпечатък в денталния кабинет. Отпечатъкът се изпраща на зъботехника, който създава шината.

Съществуват и по-скъпи шини, които преди да се слагат в устата се слагат в гореща вода и стават пластични. Само по този начин омокрени и пластични, могат да се слагат върху зъбите. Те обаче не са за предпочитане, тъй като не прилягат хубаво върху зъбите. Освен това не са комфортни за носене. Те могат да паднат и даже да се счупят.

За стимулиране на децата да носят сходни шини по време на тренировки, се създават цветни шини. Те могат да бъдат раирани, оцветени в разцветката на обичания тим или просто в обичания цвят. Това оказва помощ в мотивацията на децата в предварителна защита на техните зъби.

Какво да извършите, в случай че си счупите зъб?
Ако намерите зъба или част от него и той е чист, върнете го назад на мястото му. Ако не можете да го сложите на мястото му, потопете го в чаша с прясно мляко или го дръжте в устата си. Отидете незабавно на ортодонт! Не се паникьосвайте; Отидете на ортодонт, колкото е допустимо по-скоро; Изпийте болкоуспокоително, в случай че болката е нетърпима, само че не пийте аспирин или лекарство съдържащо ацетилсалицилова киселина, с цел да не увеличите кървенето; Не почиствайте зъба, не го оставяйте да изсъхне;

Не поставяйте аспирин, нито пък скилидка чесън в раната.

Колкото по-скоро зъбът бъде подложен на мястото си, толкоз по-големи са неговите шансове да се резервира.

3644
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР