Транспортният министър смени изпълнителния директор на Транспортно строителство и възстановяване.

...
Транспортният министър смени изпълнителния директор на Транспортно строителство и възстановяване.
Коментари Харесай

Сменен е шефът на държавната фирма, свързана с удълбаването към порта на Доган

Транспортният министър смени изпълнителния шеф на " Транспортно строителство и възобновяване ". Държавната компания получи близо 400 млн. лева по инхаус контракт за удълбаването на каналите на пристанище " Варна ", водещи към врата на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, който има упоритости да го развива като огромен терминал.

На мястото на досегашния изпълнителен шеф на Божидар Джелебов е назначен Иво Янакиев до провеждането на конкурсна процедура , заяви Министерството на превоза. Промяната към момента не е вписана в Търговския указател, защото се изчаква 3-дневния период.

Решението за промяната е взето по отношение на активността на сдружението във връзка с контракта по удълбаването на пристанище " Варна ", който е.

Божидар Джелебов е лейтенант от запаса. През 2020 година той е почетен със званието " Почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса на Република България ".

От транспортното министерство не дават биография на новия шеф. Така остава неразбираемо дали сдружението се поема от инж. Иво Янакиев, който е ръководител на Управителния съвет на Националното съдружие - общество на инженерите по железопътен път, или от негов адаш.

" Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ) се управлява от 3-членен съвет на шефовете. Другите двама членове са Тодор Кондаков и Марин Христов, демонстрира информация в Търговския указател.

Проектът за удълбочаване на пристанище " Варна " бе предоставен посредством инхаус поръчка след покупката на Топлоелектрическа централа " Варна ", към чието пристанище води единият от каналите, от страна на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Проектът, който би трябвало да направи варненското пристанище конкурентно на това в румънския град Костанца, беше задействан от транспортния министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов през 2013 година

Впоследствие компания на децата на Папазов продаде на Доган 70 на 100 от компанията - притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " за 3500 лв., с което почетният началник на Движение за права и свободи овладя добре напомпан от страната бизнес.

Година след договорката Доган записва през 2019 година сдружението " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " като дъщерна компания на Топлоелектрическа централа " Варна ", чиято цел е да ръководи бъдещото комерсиално пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив.

Едва след влизането на Доган в плана той получи държавно финансиране. Това се случи при третия кабинет на Бойко Борисов. Обществена поръчка за удълбаването на пристанището обаче нямаше.

Вместо това се прибягна до познатата скица с инхаус възлагане на стойност 435 млн. лева сред държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) и държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ), които са под шапката на Министерството на превоза.

ТСВ, което по принцип се занимава с железопътни поправки, превъзлага дейностите на обединяването " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД, което пък наема корабите с дълбачки от съветската " Гидрострой ".

Проектът е изпълнен на 80% до порт " Езерово ", до момента в който до останалите 15 оператора, докъдето би трябвало да стигат удълбочените канали, към момента работата не е почнала. Първоначално разгласи, че ще спре реализацията му. Но по-късно размишления и даде обещание, че ще бъде

Миналата седмица въпреки всичко Министерство на вътрешните работи внесе сигнал до прокуратурата по отношение на осъществяването на плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР