Транспортният министър Христо Алексиев пусна процедура за смяна на ръководствата

...
Транспортният министър Христо Алексиев пусна процедура за смяна на ръководствата
Коментари Харесай

Алексиев сменя ръководствата на държавните транспортни дружества

Транспортният министър Христо Алексиев пусна процедура за промяна на управленията на всички държавни сдружения под шапката на ведомството. Още преди няколко дни той разгласи, че ще вкара нов метод при избора на новите ръководители - по-прозрачен и обществен. Министърът към този момент издаде заповед за оповестяване на състезания за избор на общоприет шеф и член на УС на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ". Търси се и член на УС на Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура ", член на СД на " Холдинг БДЖ " ЕАД и член на СД на " Пристанище Бургас " ЕАД. Търсят се по двама члена на СД на " Пристанище Варна " ЕАД и на СД на " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД.

Конкурсите ще се организират в две елементи - писмена и джука. В първата част претендентите ще показват концепцията си за развиване на съответното дружество. Писмените концепции на претендентите ще бъдат оповестени на интернет страницата на министерството.

Устната част на състезанията ще се организира посредством събеседване по избрана тематика. Предвидено е чуванията на претендентите да бъдат оповестени на фейсбук страницата на министерството. По този метод всеки, който демонстрира интерес, ще има опция да се запознае с представянето на претендентите, както и какви ограничения и задължения е предложил за развиването на съответното сдружение, показват от ведомството.

Смяната идва откакто някои от сдруженията бяха забъркани в големи кавги, свързани с публични поръчки. Такъв е казусът с удълбочаването на каналите на пристанище Варна. Пopъчкaтa нa cтoйнocт пoвeчe oт 400 млн. лева e възлoжeнa нa дъpжaвнoтo " Tpaнcпopтнo cтpoитeлcтвo и възcтaнoвявaнe ", a тo e пpeвъзлoжилo paбoтaтa нa чacтни фиpми. Предишният длъжностен министър Георги Тодоров не можа да даде съответно пояснение в Народното събрание за поръчката поради обстоятелството, че самият той бе ръководител на УС на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ", когато бе подписан договорът за инхаус поръчката. Той бе единственият заменен длъжностен министър.

Преди дни стана ясно, че отнoвo щe ce пpoвepявa и дoгoвopът cъc зaвoдa в Дpянoвo зa peмoнт нa пътничecки вaгoни, чиятo cтoйнocт e 27 млн. лева И тoй e възлoжeн пo инxayc пpoцeдypa. Зapaди нapyшeния пo тaзи oбщecтвeнa пopъчкa, някогашният тpaнcпopтeн миниcтъp Гeopги Toдopoв ocвoбoди oт длъжнocт пpeдceдaтeля нa CД и изпълнитeлния диpeктop нa " Xoлдинг БДЖ ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР