Транспортирането на украинско зърно чрез турските проливи към световните пазари

...
Транспортирането на украинско зърно чрез турските проливи към световните пазари
Коментари Харесай

Турция се надява на бързо решение за доставките на зърно от украинските пристанища

Транспортирането на украинско зърно посредством турските проливи към международните пазари е най-разумният и изпълним вид за принос към превъзмогване на продоволствената рецесия, сподели в изявление за Анадолската организация Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Ердоган.

Той сподели, че Анкара поставя оптимални старания за попречване на световна продоволствена рецесия вследствие на войната сред Русия и Украйна. Според него за това е належащо на първо място да се разминират методите към украинските пристанища и в частност към Одеса.

„ Несъмнено в същото време има напълно обективни упования за гаранции за това, че в тези пристанища по-късно няма да влязат съветски кораби “, сподели Калън.

Той означи, че също по този начин е значимо да се координира активността на корабоплаването, което би станало допустимо посредством мониторингов механизъм с присъединяване на Турция, Организация на обединените нации, Украйна и Русия.

„ Обсъждането на въпроса за основаване на подобен механизъм (с център в Истанбул) продължава като цяло в положителен дух. Руската страна не изрази отрицателна реакция към тази самодейност. Украинската страна също счита, че предлагането дава отговор на ползите на страната “, съобщи Калън.

По думите му съответни стъпки по този въпрос се чакат още в околните дни, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Калън напомни, че идната седмица в Турция ще дойде съветският външен министър Сергей Лавров. „ Турската страна се надява, че визитата на Лавров ще приготви подобаваща почва – посредством подписването на протокол и меморандум. Ще бъде взето решение и доставките ще стартират в най-скоро време. Мога да кажа това – в случай че ние да вземем за пример още на следващия ден реализираме договореност, морските транспорти ще стартират минимум след 3-5 седмици. Необходимо е авансово акваторията да се прочисти от мини и да се сътвори кулоар. Затова споделяме на сътрудниците: би трябвало да стартираме колкото се може по-скоро “, сподели представителят на турския президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР