Трансмазнините са разновидност на ненаситените мазнини. Те се образуват чрез

...
Трансмазнините са разновидност на ненаситените мазнини. Те се образуват чрез
Коментари Харесай

Избягвайте да ядетет тези храни с трансмазнини, за да сте здрави

Трансмазнините са вариация на ненаситените мазнини. Те се образуват посредством процеса на хидрогениране, при който към растително масло се прибавя водород и се получават така наречен отчасти хидрогенирани масла.

Изследванията демонстрират, че потреблението на трансмазнини води до нараснал риск от сърдечни болести, възпалителни процеси и проблеми с холестрола. Въпреки че са нездравословни за здравето, трансмазнините към момента са част от хранителната промишленост, тъй като са евтини, устоят дълго и придават добра хрупкава текстура.

Когато наличието им за порция е под 0,5 грама, то не се отбелязва на етикета, по тази причина е добре да проверявате дали съставките включват растителни или отчасти хидрогенирани масла. Предлагаме ви лист на храните, чиито етикети е добре да преглеждате, тъй като най-често се подготвят с трансмазнини:

1. Маргарин

Избягвайте да купувате и да готвите с тази евтина опция на маслото, тъй като е един от най-разпространените артикули с трансмазнини.

2. Пуканки за микровълнова

Много от компании употребяват трансманини за пакетираните пуканки, тъй като те имат висока температура на размразяване и маслото не се размеква, до момента в който не бъде поставено в микровълновата.

3. Храни от заведения за бързо хранене

Тук попадат обичаните ни пържени и панирани „ джънк ” храни. Веригите постоянно употребяват растително масло, а също така количеството на трансмазнините нараства с всяко последващо потребление на същото олио. Ограничете потреблението на пържени картофи, крилца и други панирани артикули.

4. Растителна сметана за кафе
Задължително яжте сладки картофи, в случай че имате тези заболявания
Напоследък сладките картофи добиха по-голяма известност на българския пазар и могат да бъдат открити в множеството огромни маркети. Въпре...
Прочети повече
Често сметаните за кафе, които не съдържат мляко, употребяват сурогат от растителни масла. В състава им влизат захар и отчасти хидрогенирани масла, които придават кремообразна консистенция и продължен период на валидност.

5. Чипс и крекери

Добре е да проверявате етикетите на чипсове и сладки с глазура, тъй като някои марки прибавят хидрогенирани мазнини в състава им.

6. Замразена пица

Често към тестото на замразени тестени артикули се прибавят трансмазнини, тъй като те оказват помощ за запазването на структурата на блата. Неслучайно замразените донъти, солени рулца и панирани меса имат учудваща добра текстура след стопляне.

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР