траните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските

...
траните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските
Коментари Харесай

ЕС не признават резултата от изборите в Беларус, Русия вижда намеса отвън

траните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус, съобщи през днешния ден немският канцлер Ангела Меркел.

"Изборите не бяха нито почтени, нито свободни и заради това резултатът от тези избори не може да бъде приет ", сподели Меркел на конференция след изключителна виртуална среща на върха на Европейски Съюз. Меркел, чиято страна понастоящем е ротационен ръководител на съюза, осъди също "жестокото принуждение " против протестиращи в Беларус.

Масови демонстрации избухнаха в някогашната руска република преди повече от седмица, откакто президентът Александър Лукашенко разгласи съкрушителна победа на изборите на 9 август. Хиляди протестиращи бяха арестувани, като доста от освободените настояват, че са били измъчвани в ареста.

Беларуският президент Александър Лукашенко не разполага с демократична легитимност след непризнатата си изборна победа, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, съобщи Ройтерс. Европейският съюз има намерение да изрази "осъждането си и отхвърлянето " на режима на Лукашенко.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Европейски Съюз е подготвен напълно скоро да наложи наказания на мнозина, виновни за насилието и подмяната на резултатите от президентските избори в.

"Продължаваме да следим със угриженост ситуацията в Беларус след извършените на 9 август президентски избори ", е декларирал министър-председателят Бойко Борисов, по време на изключителното съвещание на Европейския съвет, извършено посредством видеоконферентна връзка, съощи държавната пресслужба,

Премиерът Борисов изтъкнал, че въвеждането на наказания би трябвало да е ориентирано към виновните за недемократичните подходи в Беларус, а не към жителите, които минават през доста компликации в този спешен интервал. Конкретните измерения на глобите следва да бъдат разисквани от външните министри на Европейски Съюз.

България поддържа повсеместен обзор на връзките на Европейския съюз с Беларус, само че смяната в страната би трябвало да идва от нейните жители, а не извън, безапелационен бил Борисов. Той подсети, че поддръжката, която Европейски Съюз от години оказва на Беларус е точно в помощ на гражданското общество и за развиване на демократични структури.

Българският министър-председател подчертал пред сътрудниците си, че е неприемливо потреблението на принуждение против мирни протестиращи и такова не би трябвало да бъде допускано. Той изтъкнал и смисъла на политическия разговор с властта и с опозицията, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за разговор би трябвало да останат отворени, подчертал Бойко Борисов.

Министър-председателят отбелязал значимата роля на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за разрешаване на спешната обстановка в Беларус. По думите му би трябвало да се употребяват всички принадлежности на европейската политика за съседство, които биха съдействали за деескалация на рецесията. Премиерът Борисов изразил поддръжка за предлагането за изпращане в Беларус на задача на Европейски Съюз за определяне на обстоятелствата.

Кремъл съобщи през днешния ден, че няма нужда Русия да оказва военна или друга помощ на Беларус при вълненията поради противоречивите президентски избори там на 9 август и че Беларус също не вижда потребност от такава помощ от Русия, съобщи Ройтерс.

На брифинг с публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че в Договора за групова сигурност и контракта за съюзна страна сред Русия и Беларус има редица отговорности за взаимопомощ, само че понастоящем няма такава нужда и беларуското управление споделя тази позиция.

"Тук хипотетични разсъждения са безусловно неприемливи, невъзможни ", отвърна Песков, помолен да каже при какви условия такава помощ би била допустима, показва ТАСС.
Говорителят на Кремъл упрекна неназовани задгранични сили, че се месят в работите на Беларус и съобщи, че сходна интервенция е неприемлива. Той акцентира, че обстановката в Беларус е вътрешен въпрос, който беларусите би трябвало да решат сами. Смятаме, че беларусите сами ще решат проблемите си посредством разговор, в границите на правото и без каквато и да било интервенция извън, сподели Песков.

Няма потребност от задгранично ходатайство за решение на рецесията в Беларус, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров. Той упрекна задгранични сили в това, че употребяват рецесията, с цел да се намесят във вътрешните работи на някогашната руска република.

Руският министър посочи, че страните членки на Европейския съюз се управляват от геополитически съображения и че се надява беларуската съпротива да има подготвеност да стартира договаряния с управляващите на Беларус.

"Обезпокоени сме от опита да бъдат употребявани вътрешните компликации, с които се сблъска Беларус, беларуският народ и управление, с цел да бъде осъществена интервенция в тези събития и процеси извън. Не просто интервенция, а опит да бъдат наложени на беларусите тези порядки, които външни играчи възприемат като преференциални за себе си. Това, което чуваме в този момент от европейските столици, най-много от балтийските страни, а също по този начин от Полша и европарламента - не се приказва за (президента на Беларус) Александър Лукашенко, за човешките права и демокрацията. Говори се единствено за геополитика. Никой не крие, че става дума за битка за постсъветското пространство. Станахме очевидци на тази битка и при предходните стадии на развиването на обстановката след разпадането на Съветския съюз. Най-скорошният образец, несъмнено, е Украйна ", сподели Лавров в изявление за предаването "60 минути " на телевизия "Россия-1 ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР