Тръмп води пред съперниците си за президентската номинация на републиканците

...
Тръмп води пред съперниците си за президентската номинация на републиканците
Коментари Харесай

Да, Тръмп може да спечели изборите през 2024. Има поне четири причини за това

Тръмп води пред противниците си за президентската номинация на републиканците с близо 40 процентни пункта съгласно най-новото допитване на Ипсос/Ройтерс измежду републикански гласоподаватели - удивително завръщане за управлявал един мандат президент, който преди три години изглеждаше победен и унизен.

Тръмп не се призна за отговорен по наказателните каузи против него и споделя, че те са политически стимулирани.

Освен това, Тръмп се доближава до дефинитивно приемане на републиканската номинация след гръмката победа на 15 януари в Айова - първият щат, дал своя вот за номинация на републиканците. Това накара един от малцината останали негови противници - губернатора на Флорида Рон Десантис, да напусне конкуренцията, оставяйки само някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли да се бори с Тръмп.

Ето четири аргументи за какво Тръмп може да завоюва през ноември 2024 година против настоящия президент демократ Джо Байдън:

НЕУДОВЛЕТВОРЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ

При ръководството на Байдън Белият дом твърди, че стопанската система е в положително положение, като безработицата е спаднала до съвсем историческо дъно от 3,7% по отношение на 6,3% при привършване на мандата на Тръмп, а инфлацията е била снижена от върхова стойност от над 9% през юни 2022 година до 3,4 на 100 през декември.

Големи публични групи обаче, в това число доста цветнокожи и млади гласоподаватели, считат тъкмо противоположното. Те акцентират, че заплатите не са в крайник с цените на съществени артикули и услуги като храни, коли, жилища, грижи за деца и възрастни хора.

Когато Байдън приказва за стопанската система, американците мислят за достъпността, а не за икономическите индикатори. Допитвания демонстрират, че гласоподавателите значително гледат на републиканците като на по-добри управленци на стопанската система, макар че Тръмп прави само неразбираеми оферти.

ФОКУС ВЪРХУ СТРАХОВЕТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ

Гласоподавателите се усещат несигурни по аргументи, които се простират надалеч оттатък стопанската система. Тръмп приказва за терзанията, същински или не, които толкоз доста бели американци имат в страна, която става все по-многообразна и по-културно прогресивна.

Съществува и необятно публикувано възприятие за загуба на почва, за това, че крайъгълните камъни на американския живот - лично жилище, почтено възнаграждение, което върви в крайник с инфлацията, обучение в лицей, стават все по-недостъпни за мнозина. Допитванията демонстрират, че гласоподавателите се тревожат поради престъпността и са изнервени от притока на мигранти, които пресичат нелегално американско-мексиканската граница.

Тръмп умее да канализира и " слага в подобаваща опаковка " тези страхове, като в същото време се показва като човек, който идва от среди, които са отвън политическата система на Съединени американски щати. Той е по едно и също време подпалвач и огнеборец, който декларира, че страната е в безпорядък, а по-късно предлага себе си като избавител.

СПОРЕД МНОГО ИЗБИРАТЕЛИ ДЕЙСТВИЯТА НА ТРЪМП НЕ Гражданско отделение ДИСКВАЛИФИЦИРАТ

Докато критици в личната му партия, в Демократическата партия и в медиите го считат за неспособен за заемане на поста, милиони гласоподаватели не са съгласни с това.

Точно противоположното, доста от неговите поддръжници към този момент са уверени, че Тръмп е жертва на политически лов на вещици. Поне половината от републиканците, интервюирани от Ройтерс/ Ипсос по-рано тази година, са споделили, че нямат проблем с това да гласоподават за Тръмп, даже и да беше наказан за закононарушение.

Тръмп може да изтъкне и четирите си години на поста и да упорства, че държавната машина значително е работила, даже и на моменти безредно, без значение от страховете, че той не може да ръководи и че най-тежките обвинявания против него - като това, че е заговорничил с Русия, по този начин и не бяха потвърдени.

ЗА БАЙДЪН ОСТАВА ЦЯЛАТА ВИНА, А НЕ УВАЖЕНИЕ

Тръмп може да се възползва и от това, че до момента Белият дом не можа да убеди огромна част от обществеността, че политиките на Байдън за основаване на работни места - посредством огромни държавни вложения в инфраструктура, чиста сила и произвеждане на чипове, са трансформирали живота им.

Байдън беше съкрушен и от две непознати войни, които разделиха американците. Неинтервенционалисткото обръщение на Тръмп " Америка преди всичко " може да откри отклик у гласоподаватели, които се опасяват от по-нататъшно американско замесване в Украйна или Израел, до момента в който Байдън следва по-традиционна, интервенционистка американска външна политика.

Нито едно от тези неща обаче, не значи, че Тръмп безусловно ще завоюва изборите.

Той остава надълбоко неизвестен в доста елементи на страната и измежду демографски групи и в случай че завоюва номинацията на Републиканската партия, това може да провокира висока изборна интензивност в интерес на демократите, с цел да му се опълчват.

Неговата подстрекателска изразителност, включваща закани да си отмъсти на политическите врагове, които жигосва като " паразити ", също може да отхвърлен по-умерени републиканци и самостоятелни гласоподаватели, от които той се нуждае, с цел да победи Байдън.

Демократите от своя страна водят сполучлива акция като бранители на правото на аборт, с цел да победят републиканците във всички щати в поредност от избори и още веднъж ще създадат тази тематика централна в акцията си за вота през 2024 година

Но в този миг, 10 месеца преди деня на изборите, Тръмп има по-добри шансове да се върне в Белия дом спрямо всеки различен миг откогато напусна президентския пост.

 

 

Превод: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР