Тракийски съкровища от Археологическия музей в Пловдив заедно с Панагюрското

...
Тракийски съкровища от Археологическия музей в Пловдив заедно с Панагюрското
Коментари Харесай

Съкровища, открити от Богдан Филов, отиват в музея на нефтения крал на Америка

Тракийски съкровища от Археологическия музей в Пловдив дружно с Панагюрското златно богатство се чака да се трансфорат в шлагер в Америка. Част от античните находки през 2024 година ще бъдат изложени в основания от починалия милиардер, човеколюбец и нефтен крал Жан Пол Гети музей в Лос Анджелис. Съкровищата ще останат в фамозния културен център цяла година, което е голямо самопризнание.

Пол Гети е прочут като нефтения крал на Америка, считан е за най-богатия човек на земята през 50-те години на XX век. Той трансформира имението си в музей, който в този момент има над 50 000 експоната и е един от най-посещаваните в света. 



В музея милиардерът е изложил и дава на публиката за гратис разглеждане десетки хиляди творби на изкуството. Изборът се концентрира главно върху статуи, картини, рисунки, фотографии, ръкописи. Отделно е изложена античната сбирка на Гети, намираща се във Вила Гети, издигната по модела на Вилата на папирусите от Херкулан край Неапол.

Преди гастрола зад океана съкровищата на одриските царе ще гостуват в Северна Македония, като част от представителна галерия, проведена от Министерството на културата, Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и Регионалния архитектурен музей в Пловдив. Те ще останат там за три месеца.



Директорът на Археологическия музей в града под тепетата доцент Костадин Кисьов разкри, че изложбата в частния музей „ Пол Гети ” се готви от четири години.

По този метод светът ще се допре до изкуството на античните траки. Сред експонатите ще бъдат златните украшения от богатите погребения, открити от известния археолог и министър председател на България проф. Богдан Филов в Дуванлий през 30-те години на предишния век.

Историкът е противоречива персона в българската политика преди 1944 година поради присъединението на България към Тристранния пакт и сключването на съюз с нацистка Германия, само че достиженията му като академик са безспорни.



Богдан Филов дружно със брачната половинка си Евдокия и сестра й Стефана на разходка по река Дунав по случай връщането на Южна Добруджа по Крайовската конвенция през 1940 година

До 18 ноември в Пловдив пък ще бъде показана изложбата “Власт и мощ: Късната бронзова ера по нашите земи ”. В нея главен акцент е Вълчитрънското богатство, което Националният археологически музей с институт при Българска академия на науките даде. То е създадено през бронзовата ера (3200 – 1200 година прочие Хр.) която бележи преломен миг в развиването на човешката история.

Посетителите имат опция да видят 166 движими културни полезности от фонда на НАИМ при Българска академия на науките. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от експонати, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, включително и такива от сбирка “Ватеви ”.

Вълчитрънското богатство включва 13 златни съда и е знак на престижа и властта, която е имал неговият античен собственик.

Жан Пол Гети - милиардерът сребролюбец

Жан Пол Гети е прочут и с това, че отхвърля да заплати откуп на италиански мафиоти, отвлекли през 1973 година 16-годишния му внук Джон Пол Гети III и поискали 17 милиона $. Милиардерът декларира, че има още внуци, които биха станали евентуални цели на похитители, единствено и единствено, с цел да му желаят пари. „ Ако в този момент дам 1 пени, ще имам 14 отвлечени внуци ”, споделил дядото.



Четири месеца след похищението, дружно с вестника, пристигнали коса и човешко ухо. Пакетът бил изпратен преди три седмици, само че италианските пощи се забавили. Към него имало записка: „ Това е ухото на Пол. Ако не получим парите в границите на 10 дни, ще получите и другото ухо. С други думи – ще го получавате на дребни късчета ”. Похитителите понижи и сумата, която желали за момчето – 3,2 милиона $.

И това била прекомерно висока цена за Гети. Той отказал да заплати повече от 2,2 милиона и то не на похитителите. Отпуснал тези пари на сина си и жена му, с 4% рента! Внукът на милиардера бил освободен. Когато се обадил на дядо си, с цел да му благодари, остарелият Гети отказал да приказва с него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР