Тракийската цивилизация е българска цивилизация. Това каза на пресконференция генералният

...
Тракийската цивилизация е българска цивилизация. Това каза на пресконференция генералният
Коментари Харесай

Тракийската цивилизация е българска и целият свят трябва да го научи

Тракийската цивилизация е българска цивилизация. Това сподели на конференция генералният секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Талеб Рифай по отношение на подготовката на Конгреса на международните цивилизации и модерния туризъм.

„ Очарован бях от срещата с премиера тази заран. То беше една поръчка за политическа воля от страна на най-високопоставения политик в България. Именно това е най-важно за всяка туристическа дестинация. Премиерът даде обещание да се причисли към нашата среща на следващия ден сутринта, уповавам се това да е по този начин, тъй като утрешната конференция има доста огромно значение. Тя ще свърже културата, историята и цивилизациите с туризма. Археолозите не всеки път обичат да виждат туристи на археологическите места. Точно тази среща би трябвало да изпълним в България, тъй като е отечество на доста цивилизации “, съобщи Рифай.

По думите му имаме недостиг на приемливост и схващане сред хората. „ Точно по тази причина идваме в София. България е била дом на толкоз доста цивилизации и хора, които са си идвали и отивали. Няма никаква стойност една история, която не е сведена до знанието на хората “, сподели още той.

“Аз съм от поколението, което е чувало доста истории за Спартак, не знаех, че той е българин. Трябва да го заявите на всеослушание – Спартак е българин ” , съобщи още Рифай, представен от Фокус.
„ Що се отнася до траките – имате фантастична опция. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, само че малко хора обаче знаят за вашето локално население. Това, което имате, е златна опция. Никой различен не може да има искания към това културно завещание, с изключение на вас. Историите са забележителни. Вие сте едно от най-важните племена в международната история “ , съобщи Рифай и добави, че България би трябвало да акцентира цената на историята си, с цел да притегли вниманието на света.

„ Самата история на виното може да стане атракция сама по себе си. Имате господ на виното, какъв брой цивилизации могат да се похвалят с това? “, запита Рифай.
Той добави още, че в партньорство с ЮНЕСКО създават най-големия културен кулоар, който светът в миналото е виждал – на коприната. „ 33 страни вземат участие. Има и още голям брой по-малки планове в и отвън Европа – пътища на виното, религиозни пътища. Това има голямото преимущество, че свързва доста дестинации в едно. По този метод се усилва силата и силата им. Ще насърчаваме всевъзможни коридори – Дунав и историята към него, да вземем за пример “ , сподели още генералният секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.
5,5 трилиона щатски $ са директните и косвените доходи от туризъм, добави той. „ Това прави туризма третата стопанска система в света след химикалите и горивото. Имаме 1,2 милиарда интернационалните туристи през 2015 година 42% от тези туристи декларират, че задачата им е културен туризъм, тъй като е мъчно да се каже, че хората пътуват единствено с една цел. Проучванията ни демонстрират, че културният туризъм има важен напредък . През 2000 година единствено 27% от пътуващите са декларирали, че пътуват за културен туризъм. Днес този % е 42. Започва повишение на интереса към културата “, изясни Рифай.

Според него частният бранш е много съзнателен. „ Когато пътувам в другите страни и се срещам с представители на сектора, през множеството срещи те се оплакват от държавното управление. Тук не е по този начин, те говореха за това по какъв начин да работят дружно и какъв брой е значим културният туризъм. Също по този начин и какъв брой е значимо устойчивото развиване. Всяка страна в света може да приказва за славно минало, само че това, което има значение, е по какъв начин представяте тези истории на света и по какъв начин ги продавате като туристически пакети “, сподели още Талеб Рифай.

За първите 10 месеца имаме 7,5 млн. задгранични туристи, което е безспорен връх досега , съобщи от своя страна министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, по отношение на подготовката на Конгреса на международните цивилизации и модерния туризъм.
„ Бих желала персонално да благодаря на Талеб Рифай за това, че се довери на България взаимно да организираме този конгрес. Изключително значимо е това доверие, което ни гласоподава Световната организацията по туризъм изключително тази година, когато имаме растеж на задграничните туристи и приходите. Утре ще дискутираме провокациите пред бранша. Туризмът в действителност към този момент е на трето място в света, като е една от промишленостите, които имат максимален принос за развиването на международната стопанска система “, изясни Ангелкова.

По думите й до края на годината сигурно ще бъде премината границата от 8 млн. туристи . „ Оттук нататък за мен като първи министър на независимото министерство на туризма ще бъде значимо неговите пълномощия да се надграждат. Неслучайно още със основаването на министерството избрахме културно-историческото завещание и балнео и СПА туризма “, сподели още Николина Ангелкова. Според нея България ще се трансформира в център на туризма за два дни, до момента в който продължи конференцията.

Инфо: Актуално

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР