Тръгнахте с много сериозни заявки. Гилдията бе обнадеждена - млад,

...
Тръгнахте с много сериозни заявки. Гилдията бе обнадеждена - млад,
Коментари Харесай

Министър ”просто Наско”, ще ви обясня къде е проблемът

Тръгнахте с доста съществени поръчки. Гилдията бе обнадеждена - млад, стимулиран, некорумпиран, самодеен човек ще седне на мястото на Боил Банов и Вежди Рашидов. Съгласете се - и летвата не беше изключително висока, само че несъмнено вдигнахте упованията към себе си. Много. Затова рухването сега някак боли повече.

Предадени се усещат редица културни дейци, господин министър. Знаете ли, нищо от това, което казахте, че ще се случи в областта на културата, не се е случило. Имахте съвсем половин година да започнете някакви промени. Вместо това видяхме един абсурден клип, едно… да кажем ученическо пояснение за него и дори лек (може би не толкоз лек) опит виновността да се хвърли върху обществеността - никой у нас не се интересувал от дейностите на културното министерство, само че такава “новина” и подобен абсурден клип мигновено привлекли вниманието. Сакън.

Хайде тогава да си приказваме всъщност, а?

“Казусът с Младежкия спектакъл не ме изненада, тъй като аз го проследявам от известно време. Изненада ме методът, по който се разгласи митинг в случай, че имаше поддръжка за този проблем. Тоест не разбирам доста самият митинг. Доколкото знам той е разгласен за всички театрални пространства. До този миг не виждам те да са заплашен. Изненада ме методът на връзка откакто бях водил и персонални диалози. Аз поддържам напълно правото на митинг, само че самият проблем има поддръжката и от нас, и от МРРБ”, съобщи през днешния ден министър Атанас Атанасов.

Скъпи “просто Наско”, а за какво театралите не бяха чули за вашата поддръжка? Защо артисти от същия този Младежки спектакъл споделиха, че въпросът би трябвало да бъде позволен от дълго време и въобще да не се стига дотук?

Но да минем всъщност, а? Господин министър Атанас Атанасов (просто Наско), какво сте създали за културата за последните пет месеца? Подета ли е някаква основна промяна? Защото аз не виждам нещо сходно.

На фона на честитки за национални празници, откривания на изложения, връчвания на награди на места и лаладжийство за това какъв брой доста би трябвало да се оказва помощ за развиването на културата, каква тактика би трябвало да се създаде за идващите 10 години и впрочем, за началник на Националния кино център бе определен човек, който е бил част от политическите договаряния преди държавното управление да стане факт. Спомняме си - ония предавани онлайн работни групи по браншове, на които се бистреха проблемите и се търсеха решения.

На фона на голямата работа, която сякаш кипи в Министерството на културата, “просто Наско” пусна и някакъв абсурден клип, който след това се оказа пиар трик и нарочна провокация, с която да се притегли вниманието към бранш “Култура” и активността на МК под управлението на “просто Наско”. Е, какво направихте?

Защо никой артист не излезе и не сподели, че вършиме доста за театрите, господин Атанасов? Защо никой шеф на опера не сподели, че доста се случва, че са подхванати промени? Защо трябваше да се вдигне звук от трупата в Младежкия спектакъл, с цел да се стигне до бърза среща с Министерството на районното развиване и благоустройството и да се даде едно заричане (чието осъществяване е под въпрос)? Нали сякаш ясно сте били зад тях?

Простете, господин министър, само че се колебая. Съмнявам се театрали да изригнат против опит за увеличение на служителите и посягане от страна на КЕВР върху един от парцелите на театъра, в случай че такава заплаха не съществува. Съмнявам се театри от цялата страна да застанат зад сътрудниците си и да бият сигнал, че казусът е налице, а вие да не го виждате.

Позволете ми да се колебая. А, в случай че бъркам - опровергайте ме. Ще се веселя.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР