Трагичният случай от Враца, при който загина жена, чакайки пред

...
Трагичният случай от Враца, при който загина жена, чакайки пред
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Случаят от Враца, при който загина жена, показа цялата неадекватност на здравната ни система

Трагичният случай от Враца, при който почина жена, чакайки пред Спешното поделение, е индикативен за цялата некомпетентност на здравната система. Това сподели в ефира на Нова нюз някогашният здравен министър доктор Мими Виткова. По думите й работещите в незабавните звена би трябвало да имат задоволително добра подготовка, с цел да разпознават случаите. 

" Едно лице би трябвало да реши по кое време има потребност от незабавна интервенция и по кое време не е време за събиране на паспортни данни. Починалата жена от Враца беше заровена даже без аутопсия ", изясни тя. 

Бившият здравен министър разяснява още, че кадровият капацитет в лечебните заведения в дребните обитаеми места е в тежък недостиг. 

" Натоварихме един куп болници в огромните обитаеми места и оголихме провинцията. Проблемите са сложни. Вече не съществува стремежът опазването на здравето в цялата страна да бъде изравнено. Спешната помощ е огледало на всичко в системата. Тя не трябва да бъде товарена в несвойствени функционалности. Например, здравнонеосигурените лица нямат различен допир със опазването на здравето, с изключение на да преминат през незабавните центрове. Проблем е и всеобщото недокомплектоване на центровете ", добави Виткова. 

Кадровият недостиг, финансовото застраховане и следдипломната подготовка са неща, на които би трябвало да се обърне внимание, счита още Мими Виткова. 

Във връзка с концепцията само парамедици да посещават незабавните случаи на адрес, тя разяснява, че това няма да е работеща концепция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР