Трагичната катастрофа , за пореден път повдигна множество въпроси за

...
Трагичната катастрофа , за пореден път повдигна множество въпроси за
Коментари Харесай

За една трагедия и двама мъртви. Или колко струва защитеният свидетел

Трагичната злополука, за следващ път повдигна голям брой въпроси за метода, по който (не)работят институциите у нас. Най-вече Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Едните са виновни за контрола на пътя, а другите за това, в случай че има закононарушение, причинителят да си получи заслуженото.

Няма по какъв начин да се каже, че институциите работят съответно, откакто е позволена сходна покруса. И тук не става дума за това, че всеки може да катастрофира. Става дума за това кой е аварирал. Кой е обвиненият , какъв е бекграундът му и за какво е оставен да фучи с гневна скорост, дрогиран и изцяло безнаказан .

Да правиш каквото си искаш

Вече бе доказано, че в колата на обвинявания Георги Семерджиев се е возила полицайка, а има подозрения, че тя му е помогнала да се укрие. От сходна вест на институциите във всяка цивилизована страна би следвало да им се завие свят. И да стартират да си задават доста съществени въпроси. У нас отговаряме с инспекции, които ще бъдат забравени напълно скоро - по известния към този момент принцип, че " всяко знамение е за три дни ".

Отговорът каква е повода за безнаказаността на Семерджиев някои отгкриха в информациите, че той е предпазен прокурорски очевидец дело против незаконна група. Става дума за дело на Специализираната прокуратура против бандата на така наречен Радо Ланеца. От Антикорупционния фонд оповестиха, че имат информация, че Семерджиев е бил очевидец по този развой и приканиха Министерство на вътрешните работи за сериозна вътрешна инспекция.

Това дело е забавно и с друга скандална история. бяха задържани по съмнение, че са взимали подкупи от наркогрупи. Именно хора, обявиняеми за присъединяване в групата на Радо Ланеца, се оказаха очевидци против двамата чиновници на Министерство на вътрешните работи . След тази акция бе заменено управлението на ГДБОП.

Въпросите за статута на предпазените очевидци и за това какво си разрешават такива хора може и да не са най-важните в дневния ред, само че сигурно следва да бъдат заложени. Защото у нас с помощта на този процесуален статут се основава група от хора, които наподобява могат да вършат каквото си желаят. А страната не взема никакви ограничения като че ли от боязън, че предпазеният очевидец може да получи неочаквана амнезия или пък да се нацупи и да спре да дава показания.

Ясно е, че в такава категория не могат да са хора, работещи в офис от 9 до 17 ч., които си заплащат налозите и осигуровките и не нарушават закона. За да си очевидец против незаконна група, се допуска, че си от нейния свят, което пък не допуска изключително почитание към закона. И въпреки всичко...

Семерджиев не е единственият образец. През предходната есен софийските села Войнеговци и Световрачене. Местните се оплакваха, че мъжът постоянно бие и тероризира и никой не взима ограничения против него, тъй като е...прокурорски очевидец.

Колко коства?

Заради случая със Семерджиев още веднъж полетяха взаимни обвинявания сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. От държавното обвиняване побързаха да се оправдаят, че Семерджиев в никакъв случай не е бил предпазен очевидец. А от полицията споделиха, че вътрешният министър Бойко Рашков не е твърдял сходно нещо и прокуратурата фабрикува изказвания, с цел да ги опровергае по-късно. Силовото ведомство популяризира информация, съгласно която за отбраната на очевидец по друго дело до момента е коствала на страната близо 400 хиляди лева Колко скъпи са показанията му не се знае, само че пък е ясно, че за човек, живеещ под непрекъсната полицейска защита и държавна защита, не е мъчно да реши, че доста неща са му разрешени.

Въпросният очевидец е с букви И. С. По информация на Mediapool той е давал показания по четири каузи. Сред тях са следствието за побоя против журналиста Слави Ангелов, развой за убийството на предприемач на Околовръстното на София през предходната година и две против проведени незаконни групи.

Свидетелят е със отбрана от 2020 година Това включва непрекъсната полицейска защита на жилището, както и непрестанен надзор, въпреки че самият той е изискал да не бъде охраняван, когато излиза. Защитата е предоставена с две прокурорски постановления. По време на осъществяването ѝ обаче са установени голям брой проблеми. Например охраняваният постоянно напускал жилището, не желал да се преценява с рекомендациите на полицията, не казвал къде ще отиде, нито пък къде ще се върне и така нататък Има един случай, в който охраняваният пътува в чужбина, а служителите на реда – след него до границата. Въпреки че прокуратурата е известена за проблемите, отбраната не е анулирана.

По данни на Министерство на вътрешните работи за година и половина защитата на този човек е коствала над 397 хиляди лева и близо 4700 литра гориво за служебните коли.

Този човек е с 21 присъди. Една от тях е за лъжливи свидетелски показания по дело за незаконна група за опиати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР