Трагедията шокира не само СССР, но и западния свят. Мисията

...
Трагедията шокира не само СССР, но и западния свят. Мисията
Коментари Харесай

Черна дата в историята на космонавтиката: отбелязваме половин век от трагедията на Союз 11!

Трагедията шокира освен Съюз на съветските социалистически републики, само че и западния свят. Мисията на “Союз 11 ” е историческа, защото включва първия дълготраен екипаж на първата орбитална станция в историята на човечеството – “Салют 1 ”. Докато специфична комисия проверява повода за гибелта на тримата космонавти, в НАСА се тормозят, че тя може да се корени в дълготрайния престой в околоземна орбита. По времето на програмата “Джемини ” американските учени откриват, че са налице признаци за намаляване на сърцата на астронавтите в изискванията на безтегловност. Също по този начин през юли 1969 година маймуната Бони от биологичната задача “Биосателит 3 ” умира при завръщането си след деветдневен полет заради сърдечна непълнота.

Но както се изяснява по-късно, повода за нещастието на “Союз 11 ” се оказва друга. 

Роскосмос разяснява, че при изстрелването на 6-ти юни 1971 година, Доброволски, Волков и Пацаев са без скафандри. Такава е практиката в СССР към това време. Те са отстранени от Сергей Корольов още през 1964-та, освен заради увереността в качествата на руските инженери, само че и поради прословутата конкуренция със Съединени американски щати. Междувременно в НАСА се приготвят за полетите на корабите “Аполо ” с трима души на борда, затова същата дарба се чака и от Съюз на съветските социалистически републики. Затова през 64 година е изстрелян специфичен транспортен съд “Восток ” с трима космонавти без скафандри – тази трансформация получава названието “Восход ”. От този миг нататък (с изключение на задачата “Восход 2 ”) космонавтите стартират да летят без скафандри. 

Решението се оказва съдбовно. Докато “Союз 11 ” е още на височина от 100 километра, спускайки се към Земята, се отваря един от клапаните и настава разхерметизация на капсулата. Ако Доброволски, Волков и Пацаев са имали скафандри, евентуално е нямало да се стигне до трагичната развръзка… 

А в деня, в който умират тримата космонавти, България е също сполетяна от покруса – в прохода Витиня умират обичаните български футболисти Георги Аспарухов (Гунди) и Никола Котков. 

Подобно на останалите произшествия в космонавтиката (вкл. тези на “Союз 1 ”, “Аполо 1 ”, “Чалънджър ” и “Колумбия ”), след загубата на екипажа на “Союз 11 ” също се стига до дълготрайно спиране на пилотираните полети. Минават над две години преди Съюз на съветските социалистически републики да изстреля екипажа на “Союз 12 ” с космонавтите Олег Макаров и Василий Лазарев (което се случва на 27 септември 1973 г.). Корабът е съществено доработен, а също по този начин занапред нататък наложително космонавтите носят скафандри “Сокол ” при изстрелването до орбита и завръщането на Земята. Екипажите за години напред са съкратени от трима на двама души.

Трагедията на “Союз 11 ” се оказва и последна за този вид кораби. През идващите години настъпват различни отклонения и дори повреди при стартовете –  провалени задачи са тези на “Союз 11а ” през 1975, “Союз Т-10-1 ” през 1983 и “Союз МС-10 ” през 2018 година. Експедицията на българина Георги Иванов ( “Союз 33 ”) също виси на косъм след проваленото си съединяване. Но през последния половин век към този момент нито един човек не умира със “Союз ”. Ако има нещо, което руснаците са дали на света, то това са най-надеждните кораби за транспорти до околоземна орбита. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР