Трагедията, отнела живота на най-малко 79 души в международни води

...
Трагедията, отнела живота на най-малко 79 души в международни води
Коментари Харесай

Италия заяви, че трагедията с мигрантите е станала в зоната на отговорност за морско спасяване на Гърция

Трагедията, лишила живота на минимум 79 души в интернационалните води край крайбрежията на Гърция, е станала в гръцката зона на отговорност за морско избавяне, а не в италианската зона. Това сподели вътрешният министър на Италия Матео Пиантедози, оповестява.

„ Събитието се случи и беше лимитирано в гръцката зона за търсене и избавяне, под характерната отговорност на тази страна “, сподели министър Матео Пиантедози пред италианския ефирен канал SkyTG24.

„ Но това не значи, че Гърция е отговорна, тя просто лимитира съответни области на отговорност “, добави още Матео Пиантедози.

Говорител на гръцката брегова защита разяснява, че мигрантите на рибарската лодка, която се прекатурна в интернационалните води на към 50 благи (80 км) от южния крайбрежен град Пилос, са желали да отидат в Италия и са отказали гръцка помощ.

Италианското дясно държавно управление, което заема твърда позиция против незаконната имиграция, през март стегна изискванията на затвор за контрабандисти на хора след корабокрушение с мигранти в южната част на Калабрия, което взе минимум 94 жертви.

„ Това е голяма покруса, която ни стимулира още повече по пътя, който сме поели. Ние мощно имаме вяра, че най-подходящият метод да се оправим с това е да спрем контрабандистите на хора. Можем да го създадем единствено дружно с Европа и интернационалната общественост “, съобщи Матео Пиантедози.

Цръцката брегова защита извади 79 тела и избави над 100 души, само че оживели настояват, че на борда е имало до 750 души. Рибарският транспортен съд, който плава от Либия към Италия, потъна в сряда в интернационалните води югозападно от Пелопонес. През цялата минала нощ продължи огромна интервенция по търсене и избавяне с присъединяване на бреговата защита, военноморски и търговски кораби и самолети.

Според гръцките управляващи 25-метровият транспортен съд се е преобърнал, откакто хората внезапно се преместили на едната страна. 25 оживели на възраст от 16 до 49 години са настанени в болница в град Каламата. В Гърция е разгласен тридневен печал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР