trafficnews.bgВсеки ден подминаваме тези хора, виждаме ги, но не ги

...
trafficnews.bgВсеки ден подминаваме тези хора, виждаме ги, но не ги
Коментари Харесай

Знаете ли за невидимите хора на България? Пловдивчанин се сблъска с един от тях

trafficnews.bgВсеки ден подминаваме тези хора, виждаме ги, само че не ги виждаме

„ Най-тъмните места в пъкъла са непокътнати за тези, които поддържат своя неутралитет във време на морална рецесия ”,пише Дан Браун в един от своите бестселъри. През последните 25 години у нас сме изпадали във всевъзможни рецесии – политически, духовни, стопански, отново политически, отново икономически…, само че съвсем никой не проронва и дума за моралната рецесия, която се е настанила трайно в обществото ни.

Ежедневно се сблъскваме с хора, които имат тежка житейска орис – виждаме ги по уеб страниците, виждаме ги по вестниците, виждаме ги и на дребния екран, когато се приберем и сме със фамилиите си. Някои провокират в нас страдание, други яд към бездействието на институциите, трети беззащитност. Чувствата ни обаче отминават с изключването на дребната черна кутия, ситуирана в центъра на нашия прозорец към света.



Още на идващия ден минаваме около такива хора, виждаме ги, само че не ги виждаме. Те са невидими за страната и обществото, не тъй като не се виждат все по-често, а тъй като по този начин е по-добре за всички. По-добре е за държавните институции, тъй като това е по-малко работа, по-добре е за множеството хора, защото тези хора основават проблеми. Иначе казано тези хора по-добре да останат невидими…

Казваме си – „ този клошар, оня наркоман, трети пияч, пети неноромален, на всички места има бездомници, това го има в целия свят ”.  Дали обаче тези наши съждения са подкрепени с обстоятелства? Знаем ли в реалност какво е оставило тези хора на улицата? Нещо повече знаят ли институциите за какво тези хора са на улицата?

Един пловдивчанин се сблъска с подобен човек, до момента в който е минавал по тъмните улици на града. Този път той е решил да спре, да го види, и в случай че може да му помогне.

Младежът е бил на 26-27 години. Видимо в несъответстващо положение. Пловдивчанинът подал сигнал на 112. Дошъл патрул на полицията, униформените обаче не подхванали нищо…

„ Въпросът ми е по какъв начин ние съзнателните жители, които сме подготвени да помогнем на човек в такова състояние  в реалност да го създадем? В същото време въпросните институции такива хора да ги подминават и да не им оказват помощ ”, пита пловдивчанинът. Безсилен той си траял по пътя с наведена глава.

Така плачещият юноша, прострян на тротоара в Пловдив,  още веднъж влезе в пътя на невидимите, и евентуално ще остане дълго там.

Дали е плакал, тъй като е нямал заслон, дали е плакал, тъй като няма какво да яде, дали е плакал, тъй като е изгубил непосредствен човек, или е плакал, тъй като е изгубена душа? За страдание, няма да може да намерим отговор на този въпрос.

Точно тук е бедата, че нишката сред институциите и хората е толкоз скъсана, че даже и този пловдивчанин, който е решил да спре и да помогне, идващият път може и да не го направи. Защото знае, че ще дойдат двама служители на реда, тъй като знае, че нищо няма да стане, тъй като знае, че просто всичко ще си продължи постарому, а момчето ще се просне на следващия тротоар и ще плаче за нещо.

Липсва огромното НО, липсват тези правила, които би трябвало да карат всеки един човек най-малко да си задава въпроса „ за какво “, преди да осъди и даде присъда. Моралният дълг на обществото би трябвало да се показва в неотстъпчивост към сходно безучастие. Хората би трябвало да потърсят сметката за какво не се е подхванало нещо, за какво някои не си е приключил работата, за какво това момче е оставено на тротоара, за какво тези хора са на улицата, за какво тези хора плачат.

Бършейки си ръцете с бездействието на институциите, това не ни прави по-невини, не ни прави по-морални.  Защото в институциите работят същите тези хора, които са част от нашето общество.

За тях тези хора са толкоз невидими, колкото и за всички нас, а те ще стават от ден на ден и повече.  За това преди да подминем с гадност следващия подобен човек, дано не забравяме, че и той е част от нашето общество, че и той има близки, че и той е имал мечти…

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР