Традицията и този път бе спазена. Победа за Yamaha на

...
Традицията и този път бе спазена. Победа за Yamaha на
Коментари Харесай

Четвърта победа за Куартараро за сезона на Катедралата на скоростта

Традицията и този път бе спазена. Победа за Yamaha на нечетна година. Направи го водачът в международния шампионат Фабио Куартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP) на пистата Ассен. За четвърти път през 2021 година той печели победа с чудесно каране. На, Катедралата на скоростта в последните 10 години печелят Yamaha (нечетна) и  Honda (четна). Нещо повече Yamaha направи дубъл – взе 1-о и 2-о място. Маверик Винялес от финален в Германия стана втори в Нидерландия. Световният първенец Жоан Мир (Suzuki Ecstar) взе третия си подиум за сезона – 3-и.

Винялес бе на първа позиция, а до него Куатараро. Направиха доста добър старт, само че французинът беше малко по-бърз и отмъкна първото място на съотборника си в завой 1, с цел да вземе холшота.  Винялес беше избутан на 5-о място, защото Франческо Баная (Ducati Lenovo) направи скок и излезе отпред на завой 8. Зад него бе Куартараро и двамата започнаха борба. Редом с тях в челото се намърда Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu). Тримата вървяха по този начин в идващите няколко тура.

На 7-ия Куартааро излезе отпред сред 12 и 13 завои. Междувременно Накагами към момента държеше Винялес зад себе си, а Йохан Зарко (Pramac Racing), Мир и Мигел Оливейра (Red Bull KTM Factory Racing) бяха зад тях.

Фабио дръпна на Пеко с 1,2 сек. с два тура по 1:32,8. На 11-та обиколка тази разлика беше до 2,5 сек. Баная трябваше да отбива офанзивите на Накагами. Японският мотоциклетист изпревари водача на Ducati на 11-ата обиколка, само че с по-мощния си мотор, Баная си върна второто място на правата. Винялес, Зарко, Мир и Оливейра изчакваха „ лудите да се налудуват “.



Баная получи наказване за дълги обиколки за излизане от рестриктивните мерки на пистата няколко пъти доста пъти. На 15-ата обиколка имаше доста екшън. Баная се зае да кара в цикъла на дълги обиколки, съотборникът му Милър падна на завой 5, Накагами взе да отстъпва и бе изпреварен от Мир на същия завой. Винялес беше на второ място, на четири секунди зад водача на избягалия Куатараро. Милър излезе още веднъж на трасето, само че получи черния и оранжев байрак, което значи, че австралиецът е излязъл от конкуренцията. Мир мина около Зарко на завой 5 с осем обиколки, с цел да стигне до третото място, Оливейра беше на към половин секунда от Зарко на пето място.

Разликата сред Куартараро и Винялес стана над 2,5 сек. El Diablo към този момент предвкусваше триумфа си в Ассен и четвъртите 25 т. през този сезон. Те му осигуриха 34 т. задатък и успокоение през лятната почивка.  Винялес реализира впечатляващо движение в края на надпреварата с предната мека гума. Това обаче не беше задоволително да догони Куартараро.  Това обаче е добре за Маверик, който беше финален на Заксенринг, а се връща на подиума за първи път след успеха си в Гран при на Катар. Подиумът на Мир е неговият трети за сезона, откакто потегли 10-и.Най-бързият водач на Ducati в Асен беше Зарко – 4-и. Французинът беше единствено на 0,3 сек. от 3-ото място. Пети стана Оливейра, който в края подвигна ръце и се отхвърли от преследването бързаците пред него.

Баная се върна на 6-о място след наказателната въртележка. Той победи Марк Маркес (Repsol Honda) с 0.075 сек. Осемкратният международен първенец, започва 20-и, с болки и натъртвания от хайсайта в петък, само че стана 7-и. Ще има време да се възвърне добре в идващите 5 седмици отмора.

Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) се бореше с Пеко и Маркес, само че загуби борбата и стана 8-и. След първичния си порив Накагами едвам „ допълзя “ до 9-о място и отново се размина с мечтания подиум. Самотен, на 10-о място финишира  Пол Еспаргаро (Repsol Honda).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР