Традиционното възприятие на историята ограничава погледа на интересуващите се от

...
Традиционното възприятие на историята ограничава погледа на интересуващите се от
Коментари Харесай

Представят нова книга за историята на българския футбол

Традиционното усещане на историята лимитира погледа на интересуващите се от нея само върху политическите, военните събития и икономическите процеси, отбелязващи съответната ера от човешкото развиване. Отминалият век обаче дава опция за един друг взор върху нея посредством другите обществени феномени. Едно от тях, без никакво подозрение, е футболът. Неслучайно той носи царската корона измежду всички останали спортове и е непостижим по известност и международно въздействие.

Така стартира предговорът на книгата „ Как Цар Футбол завладя България “, чиято премиера следва след няколко дни. Изданието се осъществя от съдружие „ Българска история “, а създател е добре известният в спортните среди публицист и лекар по история Теодор Борисов.

Кметът на кой български град не разрешава футбола? Къде е игран първият мач на осветяване на Балканите? Коя оперетна прима е пионер на женския футбол в страната? Кои софийски квартали взимат присъединяване в първия уречен дуел в България?

Тези и още десетки сходни въпроси намират своя отговор на страниците на изданието. От „ Българска история “ допълват, че посредством 50-те по-малко познати истории читателят ще разбере по какъв начин най-популярният спорт се явява огледало на политическото и публичното развиване на страната в динамичния XX век.

„ Как Цар Футбол завладя България “ ще бъде показана на 19 април в София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР