Традиционното кисело зеле е не само вкусна разядка на масата,

...
Традиционното кисело зеле е не само вкусна разядка на масата,
Коментари Харесай

Коя е най-правилната рецепта за кисело зеле?

Традиционното кисело зеле е освен вкусна разядка на масата, само че и същински склад за хранителни субстанции. В студените сезони човек изключително се нуждае от витамини, защото през студения интервал антивирусната отбрана на организма е доста понижена. Рискът от заболяване нараства доста. Време е да си напомним кои зеленчуци се смятат за същински склад от потребни субстанции, които са толкоз нужни за поддържане на здравето. Това значи, че киселото зеле, което е един от най-хубавите източници на витамини, ще бъде на масата освен вкусна, само че и доста здравословна храна. 

Защо киселото зеле е потребно? Киселото зеле е източник на витамини А, В, В4 и С, магнезий, калий, органични киселини, фосфор, желязо и калций. Много свойства, присъщи за тази храна, работят позитивно на тялото, насищайки го с потребни субстанции даже през зимата. Киселото зеле е извънредно потребно за храносмилането.

Благодарение на диетичните фибри и потребните бактерии, има удобен резултат върху активността на стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в състава му пробиотици усъвършенстват чревната функционалност. Млечната киселина отстрани нездравословните микроорганизми, а фибрите форсират процеса на елиминиране на токсините и защищават от запек.

Тази храна има позитивен резултат върху имунната система. Киселото зеле е източник на витамин С, който усъвършенства здравето и пази организма през студения сезон. Продуктът съдържа и витамин B4, който смъква равнището на холестерола в кръвта, а това оказва помощ за понижаване на заплахата от сърдечно-съдови заболявания. Калият, магнезият, калцият и фосфорът поддържат здравето на костите.

Как да си приготвим кисело зеле - вярната рецепта

Методът за подготвяне на обичайното кисело зеле остава неизменен от антични времена. За да приготвите кисело зеле в буркан ще ви би трябвало:

1 глава зеле без дръжка;

1 морков;

2-3 супени лъжици сол;

1 чаша вода;

1 лъжица захар (по желание).

Класическа рецепта за кисело зеле:

Първата стъпка е да отделите горните листа от главата на зелето. Останалите зеле и моркови нарежете на тънки линии или ги настържете. Готовите зеленчуци би трябвало да се слагат в трилитров буркан и да се подредят компактно. След това е време да приготвите саламурата. За да извършите това, би трябвало да разтворите 2-3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар в чаша вода, в случай че желаете.

Получената примес би трябвало да се изсипе в напълнения буркан. Зелето ферментира за 3-5 дни при стайна температура. И след готвене би трябвало да се съхранява в ледник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР