„Традиционно през последните години еврото е било по-скъпо от долара,

...
„Традиционно през последните години еврото е било по-скъпо от долара,
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Ако има предсрочни избори, отиваме към есенно-зимния сезон неподготвени



„ Традиционно през последните години еврото е било по-скъпо от $, само че последните месеци имаше наклонност за поевтиняване на еврото и тази заран те са изравнени на кантар. Това значи, че еврото се обезценява по отношение на $. Добрата вест в този случай е, че европейският експорт става по-евтин, а неприятната е, че вносът става по-скъп. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Здравей, България “ социалистът изясни, че тази наклонност е притеснителна за Европа, като тя ще докара до смяна в потоците на непознатите вложения и до повишаване на енергийните източници.

По думите му всеки производител се стреми да си достави първични материали и материали, които са по-евтини и това, че „ Нефтохим “ си доставя по-евтин нефт, в тази ситуация от Русия, си е тяхна работа. „ Няма по какъв начин да наказваме, която и да е рафинерия, че си е намерила по-евтин нефт. Няма механизъм в пазарната стопанска система и интернационалното право, по който да накараме рафинерията да продава по-евтино, тъй като суровината ѝ е по-евтина. Но ние можем на рафинерията да ѝ осигурим заплащане на по-висок налог облага “, разяснява проф. Гечев, като посочи, че откогато е приватизиран „ Нефтохим “, не е плащал налог облага, а тази и предходната година това се случва за първи път.

Депутатът от левицата съобщи, че съветски нефт продължава да тече за Европейския съюз, посредством посреднически компании. „ Например Русия стартира за изнася повече нефт за Индия, а Индия изнася бензин и други артикули към Европейски Съюз и целия свят “, уточни той.

„ Ако се наложи таван на цените, той ще бъде на горивата, които се създават от „ Нефтохим “, само че и на вносните горива “, съобщи проф. Гечев и изясни: „ Този принцип не е антипазарен при следните условия - в случай че има таван на цените и има обезщетения, които да покриват разликата сред тавана и пазарната цена, няма да има недостиг. Таван на цените ще има положителен резултат за компаниите и жителите, ние сме го предложили, въпросът е бюджетът дали има такива благоприятни условия “, сподели още той.

Във връзка с оповестеното покачване на цената на природен газ със задна дата депутатът от левицата изясни, че това е европейска процедура и за „ Булгаргаз “, и за КЕВР, тъй като те няма по какъв начин да предвиждат цената, а тя постоянно се образува на база насъбраните цени на доставките в предшестващ интервал. „ При това положение на пазара няма предсказуемост, каквато желае всяко семейство. Основното предизвикателство пред Евросъюза и България е първо дали ще има физически количества на газ и нефт и второ - в случай че има, на каква цена ще бъдат те “, добави социалистът.

Според проф. Гечев би било добре резервоарът в Чирен да е цялостен най-малко на 80%, само че изясни, че газовите складове в Европейския съюз са запълнени на 30-40%, тъй че това е проблем на целия Европейски Съюз, освен на България. „ Не е напълнен първо, тъй като е безценен и второ - тъй като е понижено подаването на газ към Европейски Съюз, заради което настоящото ползване е високо. Няма по какъв начин да пълниш резервоарите, а да си закриваш компаниите, до момента в който тече по-малко газ “, изясни той.

По-сериозният въпрос съгласно професора е, че все още България няма продължение на договорите за доставка на природен газ от „ Газпром “ по политически аргументи. „ Нямаме такива контракти и с други вероятни снабдители. Нямаме контракт, тъй като българското държавно управление не си е свършило работата и по тази причина в тази обстановка е доста значимо България да има държавно управление, което да подпише дълготрайни контракти за доставка на природен газ “, безапелационен е той.

Във връзка с връчването на третия мандат от президента, Гечев изясни, че който и да води договарянията, ще би трябвало да реализира единодушие и на масата да се схванат партиите от сегашната четворна коалиция. „ Няма по какъв начин да търсим решение с другите партии. Ако не се откри решение, отиваме на избори, само че това става без контракти за природен газ, нарушени доставки на петролни артикули, нарушени доставки в промишлеността и питателните вериги. Така че ще тръгнем към есенно-зимния сезон неподготвени “, предизвести той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР