Традиционният Пролетен базар на книгата ще се открие на 31

...
Традиционният Пролетен базар на книгата ще се открие на 31
Коментари Харесай

Пролетният базар на книгата пред НДК ще е цяла седмица

Традиционният Пролетен базар на книгата ще се открие на 31 май, понеделник, единствено дни след Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, и в навечерието на Международния ден на детето, заяви в ефира на Радио София Десислава Алексиева от главния уредник Асоциация „ Българска книга “.

Любимото пролетно събитие още веднъж ще предложи на многохилядната си аудитория вълнуваща разходка измежду хиляди книги, представяйки над 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци , ситуирани в 54 шатри в парка пред НДК .

До жълтата шатра на Литературния ъгъл , както и на щандовете на изложителите и на други партньорски местоположения, читателите могат да се срещнат за подпис с писатели и поети, измежду които Аксиния Михайлова, Александър Габровски, Асен Сираков, Афонсу Круш (Португалия), Бойко Беленски, Георги Господинов, Деметра Дулева, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Иван Владимиров - Нав, Йорданка Белева, Калин Терзийски, Камелия Кучер, Катерина Хапсали, Краси Георгиев, Любомир Кючуков, Мария Донева, Петко Славов, Петър Чухов, Росен Карамфилов, Светлозар Желев, Теодора Николова, Христо Карастоянов, и много други.

В Международния ден на детето 1 юни , п рограмата е напълно отдадена на младите читатели  – ще има игри, представяния на книги, срещи с създатели и детски работилници. Всички събития са с вход свободен, добави Десислава Алексиева.

В рамките на базара ще се организира и полемика (2 юни) във връзка понижената ставка на Данък добавена стойност (9%) върху книгите и за какво е значимо тя да се трансформира в непрекъсната. Петицията, инициирана от Асоциация „ Българска книга ”, е налична онлайн   и може да бъде подписана от всеки, който желае да поддържа книгите и четенето.Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, с цел да служат като спомагателен мотив при вземането на решение за запазване на понижената ставка на Данък добавена стойност върху книгите и използване на други политики за поддръжка на четенето.

„ Книгите на са бързооборотна стока. Това е инвестиция в бъдещето. Ако мярката остане непрекъсната и след пандемията, издателите ще могат да заплащат по-добре на създатели, преводачи, илюстратори. Ще може да се издават и повече книги “, акцентира Десислава Алексиева.

Работното време на ревюто е от 10:00 ч. до 20:00 ч. от 31 май до 5 юни (понеделник - събота) и от 10:00 ч. до 19:00 ч. на 6 юни (неделя).

Събитието се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура ” и е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова с Десислава Алексиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР