Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцентът

...
Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцентът
Коментари Харесай

Кюстендил показва черешовия си свят

Традиционният празник на черешата се организира през днешния ден в Кюстендил. Акцентът  е нормалната изложба-базар на череши и черешови творби, предаде БГНЕС. Изложбените маси на читалищата от селата, които са 30-ина, са аранжирани с доста копнеж - представят своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „ вешала “.

„ Всяко година с боязън чакаме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с доста хора и посетители, пристигнали да вкусят от черешовия ни свят ", споделя пред БГНЕС Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.

Освен черешовите картини читалището предлага и черешова ракия. 

„ Тази година, както и предходната реколтата е зле, поради дъжда плода се скапва още на дървото, само че въпреки всичко има и едри череши “, изясни Милена Стоименова от читалище „ Съгласие “ в Жабокрът.

Тази година изкупуването на черешовия плод върви мъчно. „ Произведеш го, само че няма къде да го продадеш, за това хората се отхвърлят, както и самата аз “, ядосва се Стоименова.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната стартира от Кюстендил през 1896 година, когато е учредена Първата национална овощарска галерия и градът получава званието “Майка на българското зарзаватчийство ”.

Събитието се провежда годишно от 2008 година насам. Неизменен сътрудник на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който показва разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

На празника на черешата действа и богат базар на кюстендилски череши, с присъединяване на локални аграрни производители. Търговци и занаятчии от цялата страна показват своите майсторски творби. Неделя-последният ден от Празника на черешата е отдаден на Кулинарната конкуренция „ Череши в кухнята “. В работливите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира необятно приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града откриват многообразието на черешовия свят и пробват от неповторимите кюстендилски произведения и ястия с череши.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР