Традиционният фестивал Друмеви театрални празници Нова българска драма предстои да

...
Традиционният фестивал Друмеви театрални празници Нова българска драма предстои да
Коментари Харесай

С Нирвана от Константин Илиев започват Друмевите театрални празници в Шумен

Традиционният фестивал Друмеви театрални празници „ Нова българска драма ” следва да бъде открит в Шумен на 11 май. 27-ото му издание ще продължи до 16 май и ще показа най-хубавите спектакли от цялата страна, основани по български текстове през миналия сезон. Кои от тях са най-достойни да получат премия, ще отсъди жури в състав: проф. Камелия Николова – театровед, Ириней Константинов – артист, сценографът Мира Каланова и режисьорите Неда Соколовска и Недялко Делчев.

Селекционер на спектаклите в конкурсната стратегия тази година е театроведът Зорница Каменова, която е изгледала общо към 30 представления от репертоара на театри от цялата страна, с цел да избере девет спектакъла за фестивалния плакат. Освен представлението „ Нирвана ” на домакините от Шуменския спектакъл в програмата е включена още една режисура по пиеса на огромния български драматург Константин Илиев – спектакълът „ Великденско вино ” на столичния спектакъл „ Възраждане ”. В шестте фестивални дни публиката в Шумен ще може да види още спектаклите „ Щастливеца ” на Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов ”, „ Ана от другата страна ” на Драматичен спектакъл – Търговище, „ Чамкория ” и „ Приятно ми е, Ива! ” на Театър „ 199 Валентин Стойчев ”, документалния театър „ САМ И ” на спектакъл „ Реплика ”, „ Една торба барут ” на Сливенския спектакъл „ Стефан Киров ” и „ Цветът на дълбоките води ” на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”.

Тазгодишното издание на фестивала е отдадено на 185-ата годишнина от рождението и 140 години от гибелта на Добри Войников – български възрожденски преподавател, драматург, държавник и публицист, музикален и сценичен деятел. Той е учредител на българския спектакъл, пръв български режисьор и създател на театрални пиеси, най-известната измежду които е „ Криворазбраната цивилизация ”. В чест на двете годишнини фестивалът ще бъде тържествено открит с представлението „ Началото на криворазбирането ” по пиесата „ Райна Княгиня ” на Добри Войников и по материали на чужденци, посетили Шумен. Постановката е на проф. Пламен Марков с артисти от трупата на Шуменския спектакъл.

Тази година няма да има интернационално присъединяване в Друмевите театрални празници.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР