Този уикенд на папа Франциск му предстои хладно посещение в

...
Този уикенд на папа Франциск му предстои хладно посещение в
Коментари Харесай

Хладно посрещане и протести очакват папата в Ирландия

Този уикенд на папа Франциск му следва хладно посещаване в Ирландия - първа папска аудиенция от близо 40 години в обичайно католическата страна.

Светият отец е в окото на бурята вследствие на поредицата от кавги - последните от тях в Съединени американски щати, Чили и Австралия, които разкриха продължителната некадърност на Католическата черква да се оправи със свещениците педофили.

Но неговата поклонническа задача в събота и неделя ще го сблъска със страна, претърпяла внезапна секуларизация след възторженото посрещане там на папа Йоан-Павел Втори през 1979 година, написа ДПА.

По това време разводите и хомосексуалността там бяха противозаконни, само че в този момент Ирландия е ръководена от министър председател, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове. Ирландското католическо схващане също бе разтърсено от продължаващите над две десетилетия разкрития за поредност сексскандали, свързани със свещеници, и за опити на църквата да прикрива (такива) закононарушения.

Имаше също така и разкрития за ръководени от църквата ирландски институции, като прословутите перални " Магдалена ", в които самотни майки са били държани на практика като робини, а родените от тях бебета са били отнемани за наложително осиновяване.

В невиждано намерено писмо в понеделник до 1.3-те милиарда католици по света Франциск призна, че Католическата черква " дълго време е пренебрегнала, мълчала или прикривала " болката на жертвите на полови похищения от свещеници. Ден по-късно Ватиканът удостовери, че папата ще се срещне с такива жертви, до момента в който е в Дъблин, и че е бил поощрен да направи това от локалната Католическа черква.

На 19 август Дъблинският архиепископ Дайърмюид Мартин сподели, че " не е задоволително единствено да кажеш извинявай ", и предизвести, че " структурите, разрешили и улеснили такива нарушавания, би трябвало да бъдат разтурени, и то разтурени вечно ".

Франциск даде обещание " нулева приемливост " към педофилията, само че при неговото господство Ватиканът не съумя да откри ясни правила по какъв начин да се работи към хищните свещеници и епископи, прикриващи дейностите си. Мартин уточни, че броят на жертвите на полови похищения от католически духовници е голям и сподели, че папата би трябвало " да заприказва намерено за нашето минало, само че също и за нашето бъдеще ".

Макар че огромен брой ирландци към момента се самоопределят като католици - 78.3 на 100 съгласно преброяването от 2016 година, чака се Франциск да бъде посрещнат с известна неприязън.

" Очевидно има доста хора, католици, които чакат с неспокойствие папската аудиенция ", сподели пред ДПА Мари Колинс - активистка на придвижването против похищенията, която наскоро в символ на митинг подаде оставка от ватиканска комисия по въпроса.

" Но въпреки това, несъмнено, има голямо медийно внимание към рецесията с похищенията... Така че има яд и ще има някакви митинги ", добави тя.

Основателят на групата оживели от похищенията " Един от четири " Колм О`Гормън провежда проява в Дъблин в памет на децата жертви на духовнически похищения. Други протестиращи също се пробват да омаловажат папското посещаване, като си резервират безвъзмездни билети за събитията с папско присъединяване с желанието да не участват на тях, с цел да останат допустимо най-вече незаети места.

Сред тези събития, взети на прицел, е литургия в Дъблин, планувана за присъединяване на 500 000 души, както и поклонническото посещаване на католическа реликва в Нок, Западна Ирландия, където се чака да дойдат към 45 000 души. Един от протестиращите - член на групата " Кажи Не на папата ", съобщи пред вестник " Айриш таймс ", че е запазил 800 билета на името на Исус Христос.

Ирландският министър председател Лио Варадкар сподели пред ирландски медии, че желае в диалозите с Франциск да повдигне въпроса за " действителното безпокойствие, с което ирландците гледат на наследството от предишното ".

Когато папата кацне в Дъблин в 10:30 ч в събота, ще бъде посрещнат от президента Майкъл Хигинс и ще бъде ескортиран до президентската резиденция " Арас енд Уахтаран " за диалог на четири очи. После ще отиде в Дъблинския палат за среща с Варадкар. По-късно е планувано посещаване в Капуцинския дневен обществен център за среща с бездомни фамилии. Бездомничеството е един от най-острите обществени проблеми в Ирландия.

Централно събитие в програмата е Световната среща на фамилиите на стадиона в дъблинския Кроук парк, където ще приказва Светият отец. Така Католическата черква ще означи ролята на фамилията. Очаква се там да участват към 70 000 души. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР