Този текст се посвещава на нашата скъпа приятелка Дарина Младенова

...
Този текст се посвещава на нашата скъпа приятелка Дарина Младенова
Коментари Харесай

Надежда за живот

Този текст се посвещава на нашата скъпа другарка Дарина Младенова - основен редактор на сп. " Обекти ". През 2014 година тя загуби борбата с рака. Един ден обаче той ще изгуби войната против високите технологии.*

***

Когато те напусне безценен за теб човек поради следващата подла болест, неизбежно се питаш какво повече можеше да се стори. Все нещо. Някъде. Някой би могъл да помогне. Задаваме си въпроси, на които нямаме отговор. Обзема ни възприятие на обезверение, яд и горест. И най-много – губим религия в медицината. Още по-лошо - в живота.

Въпреки че живеем в 21. век, продължаваме да се усещаме безпомощни пред редица болести.

Всяка година близо 8  млн. души умират от рак

съгласно данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати. Да, доста от тях могат да бъдат предотвратени и през днешния ден. Но в множеството случаи хората губят борбата с това заболяване и оставят околните си да се питат „ Защо? “…

До 50-75 години обаче всичко това би могло да се промени с помощта на една технология, която в последно време набира все по-голяма известност – триизмерното принтиране.

Концепцията зад нея като цяло е извънредно елементарна. Подобно на добре познатите ви офис принтери, които печатат мастило върху хартия, 3D машините боравят с материали от съвсем всевъзможен вид (пластмаса, метал или даже бетон), карайки ги да одобряват най-различни триизмерни форми. Как тъкмо?

Представете си, че сте нарязали самун на тънки филийки .

Подредете ги една върху друга и ще образувате цяло парче. 3D принтерите работят на същия принцип. Вместо да отпечатват един-единствен слой, както офис машините, те основават голям брой, които наслагват един върху различен. Точно по този метод се образуват разнородни сложни форми.

Именно тази технология ще промени коренно метода ни на живот. „ Ще можем да живеем до 100… 110 години. Благодарение на биопринтираните органи животът на 110 ще бъде радикално друг по отношение на днешния – уверен е софтуерният специалист Джак Улдрич. – Вече отпечатваме кожа, бъбреци, копия на туптящи човешки сърца и така нататък Ако някой изгуби своя крак, ще можем да му отпечатваме нов – слой по слой. На доктрина това е допустимо. “

Дотук добре. Как обаче това неизмеримо на пръв взор принтиране би могло да помогне в борбата с един от бичовете на човечеството?

Да вземем за образец рака на простатата .

Това е едно от най-често срещаните туморни болести при мъжете в България и всяка година се записват над 1000 нови случая на рак. За благополучие компанията Parabon NanoLabs в Рестън, Вирджиния, употребява техники за 3D принитиране на нано равнище, с цел да основава и тества доста по-бързо и дейно нови медикаменти против заболяването.

„ Можем да отпечатваме всяка една молекула, тъкмо по метода, по който желаеме – споделя Стивън Арментраоут, съавтор на технологията. – Това, което отличава нашата техника от останалите е, че умеем стремително и точно да определим мястото на всеки атом в сместа, която сътворяваме. “

Именно по този метод учените съумяват да синтезират трилиони идентични копия на своите молекули и да ревизират кое от тях е най-ефективно. Самият развой – от концепцията до продукцията – може да трае няколко седмици или даже дни, което е доста по-бързо от обичайните техники за създава на медикаменти, които разчитат на правилото „ проба-грешка “ при откриването на евентуално потребни смеси.

Други 3D принтери пък улесняват провеждането на комплицирани интервенции

В края на предходната година да вземем за пример китайски лекари съумяват сполучливо да излекуват 38-годишен пациент. „ Туморът беше ситуиран във вътрешността, покрай основата на черепа. Освен това беше обвързван с вътрешната сънна артерия и оптичния нерв. Операцията щеше да бъде извънредно комплицирана “ - споделя доктор Лий Ксуеджун, професор в болничното заведение Ксиангя.

Обикновено в такива обстановки, с цел да придобият по-ясна визия за тумора, лекарите прибягват до помощта на компютърната томография. Това е способ от образната диагностика в медицината, при който от голям брой двуизмерни рентгенови изображения на даден обект, снимани от разнообразни ъгли, се получава цялостна " обемна " картина. По този метод обаче постоянно се получават пропуски, които могат да доведат до нецялостно премахване на тумора.

За да избегнат това, китайските лекари прибягват до услугите на 3D принтирането и създадената от тях здравна система за триизмерно моделиране. Те основават реален модел на мозъка на пациента – наред с тумора, кръвоносните съдове и всичко останало.

Именно с помощта на него съумяват да видят точното разположение на злокачественото обучение и връзките, които има със съдовете към него.

„ Чрез 3D принтирането лекарите не би трябвало да си „ показват “ сходна хирургия, а могат да упражняват авансово и да се приготвят за действителната интервенция “, прибавя Лий.

Понякога обаче хирургическата интервенция е единствено първият стадий от борбата с рака

За някои хора по-трудният миг настава след това - в мига, в който се разсънят и осъзнаят, че част от тях липсва. Сякаш част от личната им еднаквост, от тяхната половост е безусловно изрязана от тялото им. Точно подобен е казусът с дамите, диагностицирани с рак на гърдата.

" Помня, че когато се разсъниха, взех решение да махна превръзките - споделя Валери Шварцуалдер, която минава през допустимо най-лошото - двойна мастектомия, премахване и на двете гърди. - Щом видях по какъв начин наподобявам, заплаках. Плаках със седмици, тъй като към този момент ги нямаше. "

Оттук насетне младата жена се насочва на едно дълго и тежко странствуване. Нейната цел е една-едничка. Да бъде още веднъж цялостен човек. Месеци наред тя се подлага на редица процедури, в които лекарите се пробват да реконструират гърдите й. В момента тя е със силиконови импланти. Рано или късно обаче една компания може да й предложи нещо доста повече. Нещо, което е по-трайно, което е от личната й плът.

Живото мастило

Ако надникнем в тексаската лаборатория на TeVido, ще забележим един на пръв взор най-обикновен малстилноструен принтер. Това, което този мощно модифициран артикул създава обаче, е всичко друго, само че не и нормално.

Вместо да го пълнят с мастило, учените от TeVido употребяват кафези, взети от кожата на своите пациентки. С тяхна помощ те се надяват, че скоро ще могат да основат цяло зърно. Дори може би ще съумеят да запълват празнините, които лумпектомията оставя (за разлика от мастектомията, тук се отстранява единствено тумора).

Валери се надява, че технологията на компанията ще се развие дотам, че до 10 години ще може да размени своите импланти с биопринтираните гърди на TeVido, защото те ще бъдат доста по-трайни и по-естествени. С днешните темпове на развиване това е изцяло допустимо. Според TeVido до две години ще стартират клинични проби, а до пет - принтираните от тях тъкани ще бъдат употребявани при хирургически намеси.

* Текстът е от електронния списък на " Обекти " - оповестен на 8 септември, 2014 година Автор: Владимир Тодоров  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР