Този странен експеримент е бил воден от математика А. Оуен

...
Този странен експеримент е бил воден от математика А. Оуен
Коментари Харесай

Експериментът Филип

Този чудноват опит е бил воден от математика А. Оуен и спазван от психолога доктор Джоел Уитън. Тестовата група се състояла от дамата на А. Оуен – Айрис Оуен и още седем доброволци.

Всички участници били членове на Обществото за психически проучвания в Торонто и никой от тях не се считал за медиум. Целта им била да основат фиктивен облик посредством избрана методология и по-късно да опитат да споделят с него посредством спиритуалистични сеанси. Започнали със основаването на еднаквост, външен тип и персонална история.

Измисленият облик бил наименуван Филип, а историята му частично съвпадала с същински събития и места. Филип е роден през 1624 година в Англия. Юношеските си години прекарал в армията и на 16-годишна възраст бил награден с рицарско звание. Участвал в Английската революция и се сприятелил с Чарлз II, до момента в който работил за него като разузнавач.

Филип бил женен за жена на име Доротея, само че не бил благополучен и се влюбил в циганка, която била упрекната във вещерство и била изгорена на клада. Филип изпаднал в меланхолия и през 1654 година се самоубил. В началото участниците в опита не получили никакви резултати.

Оуен трансформирал изискванията на опита като притъмнил осветлението и сложил старинни предмети в стаята, с цел да може участниците да се потопят в атмосферата на творението си. Тогава някои усетили необичайно наличие, чувало се необяснимо ехтене, масата вибрирала и като че ли въздухът се размърдал. Оуен и останалите си помислили, че тези невероятни феномени се явяват отговорите на към този момент основания облик на Филип. Оуен твърди, че в един миг масата даже застанала единствено на един крайник.

Въпреки тези изказвания, никои от необяснимите феномени не са документирани. Сеансите почнали през 1972 година и участниците визуализирали и обсъждали в елементи живота на Филип. Понякога сеансите преминивали в ориентирана медитация.

След няколко месеца без неопровержими доказателства, участниците в опита пробвали да провокират свръхестествени феномени посредством психокинеза. В предишното тази процедура е била много известна по време на спиритуалистични сеанси. Но още веднъж резултатите не били безапелационни.

Съществуват спекулации, че групата не е постигнала триумф, тъй като някои от участниците са били скептично настроени. Британският психолог Кенет Барчелдър считал, че връзка с Филип е щяла да бъде осъществена, в случай че всички твърдо са вярвали, че това е допустимо.

Все отново, в някои от сеансите са чувани странни звуци, светлините непрекъснато са премигвали, а в един сеанс, излъчен по малкия екран, масата още веднъж почнала да се мести сама. Някои от доброволците в опита настояват, че са чували отговори на въпросите си под формата на спокоен шепот. Направени са опити този шепот да бъде записан, само че резултатите още веднъж били неубедителни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР