Този понеделник (21 февруари), в предаването „10 000 крачки“ по

...
Този понеделник (21 февруари), в предаването „10 000 крачки“ по
Коментари Харесай

Историята на старинната джамия в Дупница в „10 000 крачки“ по БНТ 2

Този понеделник (21 февруари), в предаването „ 10 000 крачки “ по Българска национална телевизия 2 от 17:50 ч., феновете ще научат повече за историята на старинната джамия в Дупница.

Историята на джамията стартира преди епохи и е изпълнена с доста превратности и любопитни обстоятелства. Според откриватели е издигната в интервала 15-16 век. Предание споделя, че е построена върху основите на бивш християнски храм, а името ѝ не е стигнало до наши дни. В града по време на османското господство е имало над 13 джамии. След Освобождението те са разрушени и е останала единствено тази. Тъй като към този момент не е изпълнявала функционалностите на молитвен дом, поради огромните ѝ размери е превърната в затвор. За прочут интервал от време негов шеф е българският бунтовник Яне Сандански. През 1924 година постройката е предоставена на локалното археологическо сдружение „ Царичина “. В началото на 70-те години на предишния век екип от Националния институт за паметниците на културата прави дефинитивна консервация и реституция на цялата постройка и тя е превърната в изложбена зала, каквато е и през днешния ден.

Гледайте предаването „ 10 000 крачки “ в понеделник (21 февруари 2022 г.), от 17:50 ч., по Българска национална телевизия 2
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР