Този път сме много по-близо до редовен кабинет Нов лидер

...
Този път сме много по-близо до редовен кабинет Нов лидер
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Студeната зима в разгара на пандемията ще ...

Този път сме доста по-близо до постоянен кабинет

Нов водач може да върне Българска социалистическа партия на правия път

Спасителният вид за ГЕРБ е да зареже враждите и да се трансформира в смислена съпротива



- Г-жо Петрова, спечелилите на изборите започнаха договаряния за сформиране на кабинет още преди връчване на мандат. Ще имаме ли този път най-накрая постоянен кабинет?

- За разлика от предходните, този път евентуалните участници в това болшинство и в тази управническа коалиция показват по-висока решителност да сформират кабинет. Така че възможностите за съставяне на държавно управление са доста по-високи. А и публичните упования за кабинет, както и след предходните два избора, също са доста по-високи. И от тази позиция ми се коства, че ще съумеят да намерят формулата, която да ги събере.

В тази посока може да повлияе и упованието президентът този път да бъде по-ангажиран и по-мотивиран да подтиква партиите да намерят общ език за сформиране на кабинет.

- Колко дълъг живот обаче би имал сходен кабинет? Би ли могъл да извърши цялостен 4-годишен мандат?

- Конкретен отговор можем да получим, откакто в действителност се конституира и проработи подобен кабинет. Но в случай че съдим по някои знаци, желанията на евентуалните участници в обединението дават съображение за упования за цялостен 4-годишен мандат. От друга страна обаче, техните предизборни позиции по разнообразни основни въпроси обрисуват разлики посред им.

А предстоят и тежки зимни месеци със съществени стопански, обществени, а и здравни проблеми.

Това ще принуди държавното управление да взема решение незабавни рецесии, до момента в който работи и по реализиране на промени, за които множеството от партиите в тази коалиция претендират. Това е извънредно сложна задача и прави дългото действие на обединението много проблематично. Очаквам, че такава коалиция, в случай че тя се образува, ще може да работи най-малко половин година сигурно. Дали ще продължи - зависи от доста ситуативни фактори.

- Може ли популистки план като " Продължаваме промяната " да се окаже факторът, който ще преодолее рецесиите и ще измъкне България от хаоса?

- И българският, и интернационален опит с популистки обединения дава разнообразни резултати. Имали сме и в България случаи - и Национална движение „Симеон Втори", и ГЕРБ бяха определяни като популистки обединения, когато поемаха ръководството надлежно през 2001-ва и през 2009 година При това Национална движение „Симеон Втори" изкара два мандата в ръководство, ГЕРБ - три.

Голямата разлика е в това, че и двете обединения разполагаха със доста по-голямо електорално и публично въздействие спрямо сегашния план " Продължаваме промяната ".

Тук в действителност е по-скоро разковничето. Ако предложенията на Политическа партия не дават отговор на целите на съдружните им сътрудници, това е причина за неустойчивост на обединението.



- Видяхме срив на резултата на Българска социалистическа партия на тези избори, оставка на водача Корнелия Нинова. Ще последва ли социалистическата партия ориста на Съюз на демократичните сили? Топи ли се лявото у нас?

- Левите симпатизанти у нас имат задоволително други партии, от които могат да избират. Това е и една от аргументите за този еволюционен срив в годините на остарялата левица в лицето на Българска социалистическа партия. Но не би трябвало с лекост да отписваме социалистическата партия.

Разбира се, тя мъчно би траяла да е единствена огромна, постоянна лява партия в страната. Нейното преимущество е в добре построената конструкция през годините, което е от извънредно огромно значение за дълготрайното битие на една политическа групировка. Докато съперниците на Българска социалистическа партия в лявото пространство нямат сходна устойчива конструкция и по тази причина доста постоянно там следим изригване и изгубване от сцената на нови политически субекти.

Предстои да забележим по какъв начин ще се развие вътрешнопартийната борба в Българска социалистическа партия. Тя, както стана ясно при подаването на оставка на госпожа Нинова, е доста по-ожесточена, в сравнение с до момента е била забележима. След брифинга на госпожа Нинова стана ясно, че вътрешнопартийните несъгласия са извънредно мощни и значително в тях е включен и президентът. Дали умишлено, дали инцидентно, само че това дава още по-голяма заостреност на вътрешнопартийното напрежение.

След избора на нов водач ще стане по-ясно и в каква посока ще поеме партията и доколко Българска социалистическа партия ще остане диалогична или пък ще заеме по-твърди позиции и по отношение на президента, а и по отношение на свързвания с него план " Продължаваме промяната ".

- ГЕРБ също записва отлив, само че се оказа, че има устойчиво ядро. Какъв е потребният ход на някогашните ръководещи? Трябва ли Борисов да се отдръпна?

- Факт е, че ГЕРБ при тези избори, в обстановка на поредна анти ГЕРБ изразителност, съумя да резервира постоянна поддръжка и в трите избора тази година. Това демонстрира въпреки всичко задоволително необятна база от последователи.

Въпросът за бъдещето на партията е обвързван не толкоз с оставката на господин Борисов, колкото с държанието, което тя ще има в новия парламент и оттук насетне. В последните два Народното събрание видяхме един много конфронтационен ГЕРБ, който води борби със своите съперници.

Но в дълготраен проект оцеляването и запазването на публичното въздействие на ГЕРБ е обвързвано с превръщането му в смислена съпротива с поредни позиции по основните въпроси, които Народното събрание ще преглежда и взема решение. Оставането на нивото на „ биткаджийството “ ще навреди в по-голяма степен в дълготраен проект на партията, в сравнение с ще <210> разреши да резервира и разшири вероятно въздействието си след време.

- Каква роля оттук нататък отрежда положителното показване на Движение за права и свободи на изборите?

- Наистина Движение за права и свободи се показаха добре - този път съумяха да активизират най-много симпатизантите си отвън граница. Но не знам дали това ще им бъде задоволително, с цел да бъдат в действителност действителен балансьор.

Дори в някакъв миг Движението още веднъж да се окаже в тази позиция, това няма да се случи толкоз скоро и няма да е толкоз очевидно. Дали в бъдеще ще се отварят благоприятни условия за тях, следва да разберем след сформирането на Народното събрание.



- Крайните популисти и националисти от „ Възраждане “ се оказаха в Народното събрание, до момента в който патриотичните обединения Вътрешна македонска революционна организация и Атака се маргинализираха. Наблюдаваме ли наклонност за преструктуриране в патриотичното пространство?

- Процесът на преструктуриране и фрагментиране на тази ниша в действителност протича от предходната година насам. Влизането на „ Възраждане “ - партия от радикалния родолюбив набор, в Народното събрание не би трябвало да е изненада за никого, доколкото групировката записва забележителни резултати на изборите и през април, и през юли. Всъщност на тези избори те съумяха да консолидират част от този коренен избор.

Най-вече останалите политически партии би трябвало да си дадат сметка, че в случай че не съумеят да реализират консенсус за ръководство, най-малко в кратковременен интервал, подобен коренен избор ще има все по-силни позиции - дали в лицето на „ Възраждане “, дали на други сходни обединения.

- Какво може да спъне Румен Радев на балотажа с изключение на ниска интензивност? Може ли трусовете в Българска социалистическа партия да попречат на успеха му?

- Хипотетично може. Ако измежду последователите на социалистическата партия, колкото и малко да са те, са останали мощно идеологизирани гласоподаватели, които споделят тезата на госпожа Нинова, тогава по-скоро чакам не толкоз те да излязат да гласоподават в поддръжка на проф. Герджиков, едвам не отидат да гласоподават на втори тур.

Другият фактор, който съществуваше и преди лидерската оставка в Българска социалистическа партия, са последователи на новите протестни обединения - на Политическа партия, на Има Такъв Народ, на Демократична България, които на първия тур гласоподаваха за господин Радев, само че с концепцията за смяна. Фактът, че Политическа партия завоюва парламентарните избори, може да бъде изтълкувано от тях като реализирана цел. Това може да не ги стимулира задоволително, с цел да вземат участие в балотажа, и би лишило от поддръжката, която господин Радев получи на първия тур.

Това е единствено догадка, само че не трябва да я изключваме, тъй като би затруднила представянето на Румен Радев на 21 ноември. Не мога обаче да приема хипотези, при които последователи на ГЕРБ и Движение за права и свободи отиват под строй да гласоподават за проф. Герджиков, останалите - под строй за господин Радев. Огромната част от гласоподавателите у нас са хора, които вземат самостоятелни решения.

Но макар по-добрия задатък, с който Румен Радев влиза във втори тур, не би трябвало да считаме, че изборът е решен.

- Защо 60 % от българите отхвърлиха да гласоподават?

- В началото на акцията изборите предизвикваха значителен интерес измежду гласоподавателите, само че по-късно ясно се очерта изстудяване на ентусиазма за изборите.

Няколко са вероятните аргументи, само че в най-голяма степен въздействие върху отхвърли на хората да гласоподават имаха справедливи фактори - повишаване на цените, инфлация, здравната рецесия.

Оказа въздействие и разочарованието от представянето на партиите в последните два Народното събрание, както и невъзможността да намерят политически представител, на който да гласоподават своето доверие. При толкоз доста участници в изборите се оказва, че те не съумяха да убедят хората, че би трябвало да отидат и да гласоподават.

Геновева Петрова е шеф и част от екипа на организация " Алфа Рисърч " от нейното основаване. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за интернационалните планове в региона на маркетинговите изследвания. Магистър по политически науки от СУ “Св. Климент Охридски”, с голям брой изявления по въпросите на локалното самоуправление, европейската интеграция и политическите настройки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР