Този октомври ни подарява възможност да наблюдаваме рядко космическо явление

...
Този октомври ни подарява възможност да наблюдаваме рядко космическо явление
Коментари Харесай

Парад на планети и Дракониди – не пропускайте двете събития в едно

Този октомври ни подарява опция да следим рядко галактическо събитие – по този начин наречения дребен церемониал на планети .

Едновременно четири планети – Венера, Марс, Меркурий и Юпитер, както и земният сателит – Луната – и най-ярката звезда от съзвездие Лъв – Регул – ще се построят в една линия на утринния хоризонт.

Небесните тела започнаха да се подреждат още през миналата нощ, на 8 октомври. Луната образно стартира да се сближава към посочените планети. Но апогеят на това в действителност рядко небесно представление е тази нощ – 10 октомври.

Няколко часа преди изгрева на Слънцето парадът ще доближи оптималната бляскавост и планетите ще могат да се следят с невъоръжено око към 5:40 часа в събота.

Още на идващия ден – 11 октомври – парадът ще бъде изоставен от единия си участник – Луната. В този ден на утринния хоризонт ще може да се следи тъничък сърп, защото едвам 2% от повърхността на Луната ще останат осветени заради наближаващото новолуние.

Следващата седмица главен интерес ще съставлява Меркурий, който към един час преди изгрев ще се вижда ясно с невъоръжено око в източната част на небосклона при ясно и безоблачно време.

След още седмица дребният церемониал ще се разпадне – по това време Меркурий към този момент ще се сближи толкоз покрай Слънцето, че на практика ще изчезне от небосклона.

На 17 октомври може да се следи по какъв начин Юпитер и Марс образуват сходство на „ двойна планета “. В тази заран към 3 часа преди изгрева на Слънцето на небосклона тези две планети образно ще бъдат разделяни от по-малко разстояние от забележимата широчина на Луната, което е към 0,4 градуса. В идващите дни двете планети ще стартират да се отдалечават една от друга.

Малък церемониал на планети се назовава подреждането на не по-малко от три планети, забележими с невъоръжено око. За финален път дребен церемониал е следен напролет на 2011 година. Тогава с изключение на четирите към този момент посочени планети в ранните утринни часове можел да се следи и Уран.

Голям церемониал на планети има, когато на небето може да се следят шест и повече планети. Това събитие е по-рядко и за финален път е следено на 10 март 1982 година, а идващия път може да се чака едвам през 2161 година.

Освен дребния церемониал на планети тази нощ може да се види още едно прелестно небесно представление –

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР