Този месец в Словакия ще се проведат президентски избори, които

...
Този месец в Словакия ще се проведат президентски избори, които
Коментари Харесай

Президентският вот в Словакия е разделен по въпроса за Украйна

Този месец в Словакия ще се проведат президентски избори, които биха могли да смекчат или изострят възгледите на страната, член на НАТО и Европейски Съюз, за Украйна, чийто суверенитет тя слага под въпрос, съобщи Агенция Франс Прес.

Социологическите изследвания сочат, че на 23 март ще има конфликт сред съдружник на другарски настроения към Русия министър-председател и демократичен посланик.

Първенци измежду 11-те кандидати са Петер Пелегрини, някогашен министър-председател и сегашен ръководител на Народното събрание, и някогашният външен министър Иван Корчок.

Пелегрини получи поддръжката на министър-председателя Роберт Фицо, който отхвърли да даде военна помощ на Украйна, сложи под въпрос нейния суверенитет и прикани за мир с Русия.

Корчок е твърдо про-украински надъхан и има сходни възгледи с напускащата президентския пост Зузана Капутова, гневна критичка на държавното управление, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

" В случай на победа на Пелегрини можем да чакаме по-нататъшно задълбочаване на позицията на настоящето държавно управление и на актуалните разкази ", сподели Михал Мислович, политически анализатор в социологическата организация Медиана.

" Ако Корчок завоюва, можем да чакаме, че той най-малко ще бъде противотежест на държавното управление и Народното събрание в това отношение ", сподели Мислович.

Въпреки че длъжността е значително церемониална, президентът ратифицира интернационалните контракти, назначава висши съдии, в това число ръководителя на Върховния съд, и е главнокомандващ на въоръжените сили.

Държавният глава може също по този начин да постанова несъгласие на закони, признати от Народното събрание.

Социологическите изследвания чакат напрегната конкуренция. Последното изследване на организация " Фокус " демонстрира, че Пелегрини ще вземе 35 % от гласовете, а Коркок - 34 %.

Това би ги изпратило на втори тур на 6 април, защото вторият тур се организира, когато никой от претендентите не получи повече от 50 % от гласовете.

Войната в Украйна, почнала с нахлуването на Русия през февруари 2022 година, е неизменима част от предизборната акция в тази страна с население от 5,4 млн. души.

" Това е тематика, която значително разделя възрастното население на Словакия ", сподели Мислович.

Пелегрини също призна, че това е по този начин.

" Словашката политическа сцена е разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната непременно, и тези, които упорстват за започване на мирни договаряния ", сподели той.

" Аз числя се към вторите ", сподели Пелегрини пред Агенция Франс Прес. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР