Този албум е за всеки, който знае, усещал е или

...
Този албум е за всеки, който знае, усещал е или
Коментари Харесай

Дони издаде "Емигрантски" албум и превърна България във вдъхновение и спомен

" Този албум е за всеки, който знае, усещал е или ще усети самотата. Той е за вътрешните или външни емигранти. За всеки, който има сетива да чуе звука на загатна " – по този начин дефинира пред Радио България най-новия си албум " Емигрантски ". Десетте песни в него са роман за живота на емигранта, за чувството за България, когато си надалеч от нея. Музика за загатна, който живее в нас и за корените, които са компас на сетивата ни.

Автор на музиката и текстовете към песните е самият Дони, който споделя, че албумът се е родил в резултат на пътуванията му зад граница:

" От близо 9 години с нашата " обикаляме целия свят. През 2018 година направихме даже околосветско странствуване. С постановката " Секс, опиати и рокендрол ", която " живее " към този момент 30 години в спектакъл " Българска войска ", повторихме всичко. И при срещи с толкоз доста българи по целия свят ние осъществихме и доста другарства. Виждах, че колкото по-далеч се намираме, толкоз повече хората са свързани с България по някакъв косвен метод. Това е тематиката, която най-вече ме вълнуваше и беше най-близка до мен. И когато започнах да пиша музиката, песните започваха да се появяват една по една единствено отвън България, а не в страната, си споделих, че и текстовете би трябвало да насочват в тази посока. После се роди концепцията да ги свържа с някаква невидима нишка в общ роман. Реших изразните средства да са през симфоничния тон, който да се преплита с етно принадлежности и по този начин се роди албумът. Той, от всяка една позиция, е откровен и визира нещо, което ме е вълнувало през тези години и евентуално ще продължи да ме вълнува – емигрантството " – споделя Дони.
" България се оказа освен територия, освен език, само че по-важното от всичко е, че България се оказа корени " – безапелационен е музикантът . И тези корени са нишката, която трансформира албумът в роман за стадиите от живота на един бежанец.

" Бягащ миг ", " Нестинарка ", " С вятъра напред ", " Има време " са част от заглавията на песните в него. Други четири носят имената на четирите годишни времена. " Защото, когато правиш роман за България би трябвало да включиш и сезоните " – счита Дони.

" Онова, което постоянно ми е предписание усещане отвън страната ни, и то на далечни места, където сезоните са неведнъж сведени до два да вземем за пример, е, че на хората, с които съм приказвал там им липсват нашите четири сезона. Липсва им ароматът им, спомените от детството, с които ги свързват. "

Силно прочувствен е първият едноименен сингъл от албума песента " Емигрантска ". В клипа към него вземат участие деца на българи или такива от смесени бракове на възраст сред 5 и 11 години от шест континента. Дони признава, че когато е решил точно по този метод да пресъздава песента, се е свързал с българските общности зад граница, срещнал ги е с концепцията си и те са съдействали да намерят фамилиите, които да се включат.

" 99 % от тези деца не са родени в България, само че посещават български учебни заведения, учат български език, огромна част от тях приказват добре езика ни, а други и с помощта на песента го научиха по-добре. Това идва да въплъти, че в България са точно корените. Тази невидима нишка, която колкото и да си надалеч, те свързва с родината. "

Снимките са направени навън към емблематични за всяка страна местоположения. " В клипа се виждат фамозният залив на Рио де Жанейро и статуята на Исус Христос, виждат се река Амазонка, Нова Зеландия, Австралия, Кувейт, Малта, Берлинската стена в Германия, Кейптаун. Общо взето обикаляме земята с този клип " – споделя Дони. Признава, че в плана са се присъединили доста повече деца от тези, които са останали във финалния вид, само че е трябвало да изберат осъществяванията с най-хубаво качество. Решението се паднало на режисьора на клипа и художник на корицата на албума Златка Шеткова. Самият Дони е надълбоко признателен за желанието и пристрастеността, с която децата и техните фамилии са изпращали фрагментите.

Албумът " Емигрантски " се появи в навечерието на най-светлия християнски празник Великден и дни преди рождения ден на Дони – 7 май, а той си пожелава:

" В по-хумористичен проект ще кажа, че след международна здравна пандемия и война мощно се надявам да не дойдат марсианци. Поне не тази година. А другояче поисквам на себе си и на всички да са здрави и да бъдат въодушевени и вдъхновяващи. "



Дони, дружно с " Фондацията ", не престават да въодушевяват и посредством идното си турне със заглавие " Фондацията чества, Щурците на 55 година ", което стартира от 6 май 2022 година в Русе, ще мине през Варна на 10 юни, 21 юли Бургас и 4 септември в Созопол на " Аполония ". А другият план, от който музикантът е част – театралният театър " Секс, опиати и рокендрол ", не стопира да усъвършенства върховете по най-дълго играно зрелище и ще означи своя 30-ти сезон на сцена със специфични представления на 11, 12 и 13 ноември в Театър " Българска Армия ".

Снимки: персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР