Той уточни, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите,

...
Той уточни, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите,
Коментари Харесай

МОН: Новата ковид вълна ще е тук преди началото на учебната година


Той посочи, че не се планува наложителна имунизация на учителите, само че ще има по два дни спомагателен отпуск за учителите, които се имунизират.

Аргументите за този спомагателен отпуск са чисто медицински, тъй като в редица случаи има неразположение в първите два дни след слагането на имунизацията, изясни министър Денков.

Той означи, че извънредно висок е ползата към акцията на МОН за имунизацията в образованието, тъй като се е оказало, че най-големият проблем за учителите и шефовете е неналичието на съответна и настояща здравна информация. Затова беше основно в самодейността да се включат представители на медицинските среди и на фармацевтичните факултети, тъй като те дават надеждна информация за имунизацията.

Имаме предварителна информация, че 500 учители са поискали, вследствие на тази акция, във Варна да се направи особено за тях имунизиране, само че би трябвало още малко време, с цел да се отчетат данни от акцията, сподели просветителният министър.

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева сподели, че данните отпреди няколко седмици демонстрират, че в под 4 % от учебните заведения и детските градини има над 70 % имунизирани педагогичен експерти и непедагогически личен състав, а в над 65 % от учебните заведения и детските градини са под 30 % имунизираните учители и непедагогическият личен състав. " Средният % на учителите, които са имунизирани, е сред 30 и 40 % в най-оптимистичния случай ", разяснява Пеева.

Към февруари т.г. учителите у нас са 91 467, сподели министър Николай Денков и посочи, че акцията на МОН за имунизирането на учителите остава " отворена ". В нея с видеопослания вземат участие над 20 експерти и дават отговор на въпроси на учители и шефове за имунизацията. През последната образователна година починаха над 120 учители в нашата просветителна система, сподели министърът.

При учителите има съвсем цялостно облекчаване с електронни устройства за отдалечено образование - преносими компютри и таблети, само че при учениците имаме явен недостиг, съобщи министър Денков. Той заяви, че са нужни още към 44 000 устройства за учениците, като за тях се договарят средства от Министерството на финансите. Започваме процедурата в идващите дни, с цел да могат тези устройства за учениците да бъдат купени за началото на образователната година, изясни просветителният министър.

Той сподели в отговор на въпрос, че от МОН са за присъствена образователна година и единствено в краен случай да се минава към отдалечено образование. " Ние сме уверени, а и това са рекомендациите на ЮНЕСКО, само че и на всички други организации, които се занимават с разбора за следствията от отдалеченото образование, че нищо не може да размени качественото присъствено образование. В същото време обаче би трябвало да се грижим за здравето на учителите, на децата и на техните родители ", разяснява министър Николай Денков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР