Той цял живот търпи неуспехи, докато не поема по собствения

...
Той цял живот търпи неуспехи, докато не поема по собствения
Коментари Харесай

Кой е царевич Иван, третият син на царя и герой на фолклорните приказки?

Той цялостен живот търпи неуспехи, до момента в който не поема по личния си път.

Когато апаш взема ябълки от чисто злато от магичното дърво, растящо в царските земи, разяреният цар нагърбва синовете си със задачата да заловен нарушителя. Това слага началото на цяла верига от събития, които водят до рисково премеждие, изменничество и ликвидиране. А основният воин на тази класическа национална приказка е царевич Иван.
Най-малкият наследник на царя
 Царевич Иван от Иван Билибин

Царевич Иван от Иван БилибинCulture Club/Getty Images

Царевич Иван е основен воин на редица съветски национални приказки. Той постоянно е изобразяван като третото и минимум дете на царя. Поради нежната му възраст царят и огромните братя на Иван не го вземат на съществено.

Въпреки че е именуван царевич – купа, която допуска царското му родословие и статуса му на царски наследник – той не може да претендира за наследяването на трона, тъй като е чак трети в рода. Поради това царевич Иван постоянно е представян като интелигентен юноша, който не приема нищо за даденост и би трябвало да работи, с цел да заслужи признанието на татко си.

 Царевич Иван и принцесата жаба, 1910

Царевич Иван и принцесата жаба, 1910Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

В най-известната национална приказка за него – „ Приказка за Иван-царския наследник и сивия вълк “ – царевич Иван моли татко си да му разреши да опита да залови крадеца на златните ябълки, който се оказва Жар Птица, само че в началото царят реагира с принуда. Когато двамата му по-възрастни синове задрямват по време на дежурството и си и не съумяват да заловен крадеца на мястото на престъплението, царят най-накрая се съгласява да извърши молбата на Иван.

Иван на собствен ред е изкушен от обещанието на татко си – да му даде половината си царство и да направи собствен правоприемник оня от тях, който улови крадеца. Тъй като той е минимален брат, знае, че това е единственият му късмет законно да получи правата върху трона. В националните приказки обаче алчността и жаждата за власт в никакъв случай не са водещи за Иван. По-важно за него е да доближи пълноправие с по-големите си братя и да получи символичното самопризнание на татко си.
Митични същества


Издателство „ Мир “

В пътуването си царевич Иван постоянно получава поддръжката на разнообразни мистични същества –  като магически вълк, лъв, птица или пък магически кон. Дори в случай че в началото царевич Иван е под опасност от обещано животно, в следствие то става негов непосредствен сподвижник и оказва помощ на Иван в превъзмогването на провокациите, с които другояче не би съумял да се оправи.

Приказката за Иван-царския наследник и сивия вълк :

И в това поле имаше голяма канара със следните думи, изписани от горната страна:

„ Иди надясно и ще загубиш коня си! Иди наляво и ще загубиш живота си! Иди напряко и ще загубиш и живота и коня си! “

Царевич Иван дълго мислил и след това решил какво да прави.

„ Може да изгубя коня си, само че най-малко ще открия Жар Птицата и ще извърша повелята на татко си! “, споделил си той.

И поел пътя, който вървял надясно.

Иван видял магически вълк, който изял коня му. Но по-късно вълкът предложил помощта си на обезверения Иван – евентуално с цел да компенсира изядения кон.

 Царевич Иван се бие с триглавия морски дракон

Царевич Иван се бие с триглавия морски змейДом-музей на „ В.М. Васнецов “, Москва

В последна сметка вълкът освен оказва помощ на Иван да преодолее провокациите по пътя си, само че и съживява героя, откакто е погубен от завистливите му по-големи братя.
Поуката от приказката
В другите национални приказки Иван е стимулиран не от лакомия, за разлика от братята му, а от благородни цели: да получи признанието на татко си или да избави княгинята, която е отвлечена от безсмъртното създание на име .

Понеже желанията му са безкористни, Иван постоянно среща помощ по пътя си. Благодарение на това той съумява да реализира задачите си, да стане правоприемник на татко си и да завоюва ръката на красивата княгиня.



„ Царевич Иван и сивия вълк “ от Виктор Васнецов, 1889Третяковска изложба

Вероятно главната поука от фолклорните приказки за царевич Иван е, че човек с благородни качества постоянно намира благополучие и самопризнание – даже и в началото везните да не са наклонени в негова изгода.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР