Той припомни на учениците правната сентенция, че незнанието не е

...
Той припомни на учениците правната сентенция, че незнанието не е
Коментари Харесай

Зам.-кмет на Асеновград участва в открит урок с ученици в съда

Той напомни на учениците правната поговорка, че незнанието не е опрощение.

Заместник-кметът по филантропични действия в Асеновград Петър Петров бе измежду формалните посетители на открит урок с възпитаници в Районния съд в града. Пред гимназисти от Х клас на СУ „ Свети Княз Борис I “ бе показана тематиката за наказателната отговорност. Бяха дискутирани типовете закононарушения – от общ и частен темперамент, както и ролята на очевидците в правосъдното произвеждане. Пред присъстващите беше разказано какво съставляват гражданско и наказателното каузи и по кое време се образуват.

Учениците научиха за фигурата на Темида и нейните три детайла. Първият е превръзката на очите – знак на справедливостта. Темида не се интересува дали пред нея стои богат или безпаричен човек, нито от външния му тип, а единствено изслушва и умно взема решение. Вторият детайл са везните, които тя държи в дясната си ръка. Те са знак на равноправието, тъй като пред закона всички са равни. Темида единствено ще изслуша страните, ще претегли доказателствата, които те показват, и чак тогава ще разгласи своята присъда. Третият детайл е мечът, който тя държи в лявата си ръка. С него ще приведе присъдата си в осъществяване.

На учениците бяха показани и материални доказателства. Младите хора станаха очевидци и по какъв начин се снемат отпечатъци. Запознаха се с термина „показание“ и при какви условия се постанова мярката „задържане под стража“. Научиха за ролята на служителите на реда в съда и какви помощни средства и оръжие се употребяват при съществуване на закононарушение. Накрая, самите гимназисти влязоха в функции на съдии, правосъдни заседатели, прокурори, юристи, обвинени, потърпевши и очевидци. Разгледаха тип закононарушение и показаха правото на обективен развой и на персонална независимост на личността.

На собствен ред, заместник-кметът Петров благодари за поканата си в открития урок и поздрави организациите за метода, по който беше осъществена презентацията. „ За следващ път всички ние се убедихме, че българският съд е на едно доста високо равнище и можем да му имаме доверие. Но въпреки всичко, колкото по-рядко ни се постанова да го посещаваме, толкоз по-добре. Чувал съм за една поговорка, че незнанието не е опрощение и мисля, че тя важи за всички аспекти от нашия живот. Надявам се днешният урок да остави диря във Вашия живот. От името на кмета на общината лекар Христо Грудев и от свое име желая да пожелая на тези от вас, които изберат специалност обвързвана с правото, да се осъществят като положителни и обективни съдии, прокурори и юристи “, обърна се към учениците инженер Петър Петров.

Гимназистите получиха като подарък Конституцията на Република България, както и грамота за положените старания по време на открития урок. Основната цел на самодейността бе да се увеличи информираността и правната просвета на учениците по отношение на структурата и смисъла на органите на правосъдната власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР