Той ерозира закона и принципите на държавата, коментира финансистът Любомир

...
Той ерозира закона и принципите на държавата, коментира финансистът Любомир
Коментари Харесай

Таванът на цените бил неефективна мярката, лъхал на социализъм и гонел инвеститорите

Той ерозира закона и правилата на страната, разяснява финансистът Любомир Дацов

Новата мярка, която Министерството на стопанската система показа за преодоляване на високите цени, няма да окаже никакъв резултат върху тях, само че ерозира закона и правилата на страната. Това, което се предлага, толкоз лъха на жив социализъм, че е впечатляващо 30 години след демократичните промени по какъв начин на някого може да му хрумва такова нещо, разяснява в „ Тази заран “ по бТВ финансистът Любомир Дацов.
 
„ Такива „ гениални “ хрумвания водят до бягство на вложителите. Условията за правене на бизнес в България са неприятни “, добави той.

В края на предходната седмица Министерството на стопанската система показа новата мярка. Държавата възнамерява да вкара условие за най-много 10% надценка за 17 съществени храни. В този лист влизат брашно, самун, свинско и пилешко месо, както и кайма. Предвижда се надценката да има и върху цените на млечните артикули като сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, масло и олио. Сред препоръчаните храни с таван на надценката са още яйца, захар, фасул, ориз и храните за кърмачета. 

„ Да сложиш 10% надценка на една стока, значи да принудиш някого да продава на два пъти по-ниска цена в сравнение с са разноските му. Кой ще ги поеме? “, попита Дацов. 

„ Нещата не са толкоз крайни. Става въпрос за законопроект за 17 артикули и един сред 200 типа както и един сред 200 типа кашкавал ще е с самун ще е 10% надценка “, сподели пък основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„ Пазарната стопанска система на огромните търговски вериги, които са монополисти в огромна степен, няма да бъде нарушена. И в други страни има таван на цените, което е неуместна мярка, само че има логичност да се прави, защото ще засегне единствено крайната фаза за образуване на цената, а не цялото ценообразуване “, добави той.

„ Тази мярка няма да повлияе върху дребния и междинния бизнес. Никой не взема обаче поради качеството на продукта, който ще се предлага с надценка 10%. “, посочи икономистът от КНСБ.

„ При плановата стопанска система, каквато имахме до 1989 година, имаше регламентирани надценки. Не знам дали някои от сегашните вносители знаят това, само че ми е чудно по какъв начин можеш да кажеш на един продавач на какъв брой да си продаде стоката “, сподели пък Никодим Войнов. Той е един от най-големите млекопроизводители в област Монтана.

„ Каквито и тавани да се оферират, цените на млечните артикули ще падат, защото има свръхпредлагане на първични материали. При свободният пазар цената се дефинира от пресечната точка сред кривите на търсене и на предложение “, изясни той.

„ На нас ни въздействат цените на суровините. Тъй като има свръхпредлагане, ние си смъкваме цените, с цел да не залежават стоките ни. След като има огромно предложение, а потреблението е непрекъсната големина е доста ясно, че цените ще паднат надолу “, сподели още Войнов.  

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР