Той е най-известният палестински затворник - Маруан Баргути. За някои

...
Той е най-известният палестински затворник - Маруан Баргути. За някои
Коментари Харесай

Палестинският Нелсън Мандела: Затворникът, който може да преобърне войната в Близкия изток

Т ой е най-известният палестински пандизчия - Маруан Баргути. За някои е народен воин, за други терорист с кръв по ръцете. Смята се, че неговото освобождение би асъдействало за прекратяването на огъня в Близкия изток. Това посочва Дженифър Холайс за . 

Засега няма индикации, че освобождението на най-известния палестински пандизчия Маруан Баргути може да стане част от договорката за започване на договаряния за преустановяване на огъня сред Израел и " Хамас ". Но неговото име  към този момент попада в листата с претенции на " Хамас ".

Палестинският политик, който през днешния ден е на 64 години, е считан за един от водачите на първата интифада от 1987-а до 1993-а година. Израел е на мнението, че той е изиграл водеща роля и във втората интифада - от септември 2000-а до февруари 2005-а. През 2004-а година Баргути получи пет доживотни присъди за убийството на петима души, както и още 40 години затвор за опити за ликвидиране и скрит план.

Could Marwan Barghouti be an asset for an Israel-Hamas deal? Releasing popular jailed Palestinian politician Marwan Barghouti might be an option in the current cease-fire talks. And his return could be a game-changer for Palestinian politics.
— Robin MacNab (@RobinMacNab)
" Палестинският Нелсън Мандела "

През 2021-а година, от пандиза, Баргути записва своя листа за палестинските парламентарни избори, които по-късно бяха анулирани. Четири години преди този момент провежда гладна стачка с претенции за по-добри условия зад решетките. Тогава в митинга се включиха над 1500 пандизчии, а стачката продължи 40 дни. Баргути е създател на есе, оповестено в " Ню Йорк Таймс ", издаде и книга за престоя си в пандиза.

Баргути е член на Централния комитет на Фатах и на Палестинския законодателен съвет. За хората от Западния бряг той е същински народен воин и даже е именуван " палестинския Нелсън Мандела ", споделя за Дъждовни води Симон Енгелкес от бюрото на немската фондация " Конрад Аденауер " в Рамала.

Which is why we should support the proposed idea of Israel releasing the “Palestinian Mandela ” Marwan Barghouti
— Shane (@Newsdive_Shane)
Потенциален правоприемник на Абас

" Баргути е считан за най-популярния палестински политик и за водач, който би могъл да сплоти палестинците ", продължава представителят на " Конрад Аденауер ".

Неотдавнашно изследване сподели, че в случай че в този момент би имало избори, 55 % от палестинците на Западния бряг биха дали своят вот за Маруан Баргути като правоприемник на непопулярния 88-годишен палестински президент Махмуд Абас. 

От освобождението на Баргути изгоди може да извлече и " Хамас ", която Германия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и някои арабски страни дефинират като терористична организация. Така да вземем за пример той би могъл се трансформира в " допустима фигура на националния консенсус за реализиране на съглашение за помиряване сред Фатах и " Хамас " в бъдеще ", споделя за Дъждовни води специалистът по Близкия изток в Европейския съвет за външни връзки Хю Ловат. Фатах е ръководещата партия в Западния бряг, до момента в който " Хамас " управлява Газа.

Въпреки това, в случай че бъде освободен, " това може да заплаши властта на президента Абас и дори палестинската автономност. Твърде допустимо е на Баргути да му се наложи да направи политически отстъпки на " Хамас ", да вземем за пример като се съгласи групировката да влезе в държавно управление на националното единение, в случай че той поеме политическата отговорност за ръководството ", допълва  Симон Енгелкес.

Il y a 34 ans, le 11 février 1990, Nelson Mandela sortait de prison et annonçait la fin du régime d’apartheid en Afrique du Sud.

En 2024, Marwan Barghouti, le Mandela palestinien, croupit toujours dans les geôles israéliennes et le régime d’apartheid sévit encore.
— Claude El Khal (@claudeelkhal)
Шансовете за освобождение не са високи

Евентуалното освобождение на Маруан Баргути от пандиза би било подкрепено освен от " Хамас " и палестинското население. Ами Авалон, някогашният началник на израелското контраразузнаване Шин Бет, съобщи пред израелския вестник " Аарец ", че " като част от цялостна договорка, която включва връщането на всички заложници, би трябвало да освободим Маруан Баргути - тъй като той е единственият палестински водач, който може да бъде определен и да поведе единно и законно палестинско управление към взаимно контрактувано обособяване от Израел ".

Хю Ловат обаче не счита, че това ще се случи скоро. " В момента наподобява мъчно да си представим, че израелско държавно управление, изключително това на Бенямин Нетаняху, ще освободи Маруан Баргути, защото доста израелци го считат за терорист с кръв по ръцете ", споделя той.

Освен това всички предходни опити за освобождение на Баргути са се проваляли. През 2011-а година " Хамас " се опита да уреди освобождението му по време на договарянията за отвлечения израелски боец Гилад Шалит. През октомври 2011-а Шалит беше освободен в подмяна на 1027 палестински пандизчии, в това число Яхия Синвар, който е един от сегашните водачи на " Хамас " в Газа.

Симон Енгелкес от немската фондация " Конрад Аденауер " също не счита, че Баргути ще бъде освободен скоро. " Мисля, че е малко евентуално това да се случи в този момент като част от размяната на израелски заложници за палестински пандизчии ", обобщава той.

* Видеото е архивно: Ливанците се тормозят от разширение на войната " Хамас " -Израел

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР