Той е млад и успешен борсов брокер в Лондон, докато

...
Той е млад и успешен борсов брокер в Лондон, докато
Коментари Харесай

Богаташът Никълъс Уинтън, който рискува живота си за да спаси 669 деца през Втората световна война

Той е млад и сполучлив борсов брокер в Лондон, до момента в който нацисткият режим опустошава Европа; Сър Уинтън взема решение да употребява привилегията си, с цел да помогне за спасяването на стотици дребни деца.

Когато несправедливостта стане закон, несъгласието се трансформира в обвързване. Въпреки това методът на противоречие на всеки наподобява малко по-различен. За някои това може да значи излизане на митинги. За други, присъединение към бутовниците.

 Nicholas Winton, 'Britain's Schindler,' Is Remembered By Those He Saved From The Nazis: Parallels: NPR

За сър Никълъс Уинтън това значи спасяването на няколко стотици (669) еврейски деца от нацистките концентрационни лагери. Въпреки че бил просто един млад брокер в Лондон, той употребявал ситуацията си в името на това да помогне на стотици почтени души. Съкрушен от фрагментите и историите за убийствата на невръстни еврейчета, сър Уинтън взема решение да пътува до Прага, където измисля проект за спасяването на стотици деца тъкмо преди експлоадирането на Втората международна война.

 Sir Nicholas Winton | The British Library

Той е наследник на еврейски родители, роден под името Никълъс Вертхаймер през 1909 година в Англия. Родителите му били късметлии да се приобщят в английския живот и по този метод съумели да трансформират името му и го кръстили в британска черква.

Връзките, които младият мъж основава с помощта на фамилията си, му дали действителна визия за това на което е кадърен нацисткият режим по ширината на целия европейски континент. Но едвам през декември 1938 година Уинтън усеща същинското си предопределение. Той получава писмо от собствен другар на име Мартин Блейк, който към този момент е посетил Прага от името на Британския комитет за бежанците от Чехословакия. Мартин написа: „ Имам доста забавна задача и нуждая се от помощ. ”

 Sir Nicholas Winton

Следователно сър Уинтън пътува до окупираната от нацистите Судетска област. Там той вижда с очите си по какъв начин бежански лагери се пълнят със фамилии, които били принудени да изоставен домовете си в суровата европейска зима. Шокиран от ужасните условия, борсовият брокер взема решение да употребява контактите си и да помогне на бежанците да се изтеглят в Англия. Сър Уинтън и неговите другари Блейк и Дорийн Уорринър бързо основават самобитен щаб в хотел в Прага и стартират да вършат лист на фамилии, които желаят да изпратят децата си на безвредно място. Процесът по превозване на уязвимите деца до Англия бил рисков и сложен, само че все пак Никълъс Уинтън бил решен да рискува живота си с цел да помогне на дечицата.

 Sir Nicholas Winton

За всеки емигрант, напуснал Чехословакия, сър Уинтън е трябвало да уреди приемно семейство. В някои случаи той успявал да убеди близки другари и членове на фамилията да одобряват децата. В множеството случаи обаче той трябвало да убеждава безусловно непознати хора да дадат дом на нуждаещите се. След доста страдания и труд, сър Уинтън и децата трябвало да пропътуват пътя през сърцето на нацистка Германия с трен, тръгвайки от Варшава сред март и август 1939 година Той направил това сериозно пътешестване с трен цели осем пъти, като всеки един от тях бил неразделно до децата. По този метод Уинтън съумява сполучливо да транспортира общо 669 деца от рисковите военни условия до едно безвредно място.

 A job well done

Днес, след гибелта си той е разгласен за воин, само че дълги години е премълчавал за всички животи, които е избавил. Защо? „ Заради паметта на тези, които не съм “, споделя той.

 Sir Nicholas Winton - Maidenhead Heritage Centre

С десетилетия героизмът на Уинтън не бил публично притежание. Според Музея на Холокоста в Съединени американски щати историята му става необятно известна едвам след 1988 година, когато брачната половинка на Уинтън попада на тетрадка със фотоси и имена на децата.

През същата година Уинтън взе участие в английското телевизионно шоу “Това е животът ”, което събира Уинтън с някои от към този момент порасналите деца, които той е избавил от Холокоста. Без Никълъс да подозира нищо, продуцентите на предаването събират десетки деца, които са живи с помощта на възрастният благородник.

 Holocaust hero Nicholas Winton on That's Life - BBC Archive

Кадрите са просто невероятни:

Споделете тази прелестна история с вашите другари!

Източник: mozache.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР